11.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Jelka Godec: Kakšno je stališče vlade Marjana Šarca glede evtanazije?

Kako vlada Marjana Šarca ocenjuje zapis profesorja Igorja Pribca, češ da je evtanazija bistveno cenejša od stroškov večine bolnikov v bolnišnicah ob koncu njihovega življenja?

 

Poslanka Jelka Godec je na Vlado Republike Slovenije naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z neprimernim zapisom na družbenem omrežju.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

Na družbenem omrežju sem zasledila, po mojem mnenju, zelo neprimeren zapis profesorja na Filozofski fakulteti dr. Igorja Pribca. Ta je v svojem zapisu zapisal, navajam:  »Evtanazija je bistveno cenejša od stroškov večine bolnikov v bolnišnicah ob koncu njihovega življenja.« Gre za skrajno neprimerno izjavo profesorja, ki spominja na obdobje mračne zgodovine iz druge svetovne vojne. Prav tako takšna izjava predstavlja obliko mobinga do smrti, kar je tudi v nasprotju s 17. členom Ustave RS, ki določa, da je človekovo življenje nedotakljivo. 

Glede na to, da gre za profesorja, ki predava na fakulteti in svoje nazore predaja tudi študentom in ker gre pri tem vprašanju po mojem mnenju za svetost in nedotakljivost človekovega življenja, me zanima:

1. Kako ocenjujete ta, po mojem mnenju, zelo neprimeren zapis dr. Pribca, ki spominja na obdobje polpretekle zgodovine, ko je zaradi podobnih mišljenj veliko ljudi končalo v prisilni smrti? Ali in kako se boste nanj odzvali?
2. Predsednik vlade se je v preteklosti v njemu pomembnih primerih oglasil, če je šlo po njegovem mnenju za sovražni govor. Ali menite, da gre pri zapisu dr. Pribaca za sovražni govor in ali boste o tem obvestili pristojne organe? 
3. Ali boste zahtevali opravičilo profesorja vsem, ki jih je zapis užalil?
4. Ali boste o tem zapisu obvestili fakulteto, kjer omenjeni profesor predava in zahtevali ustrezne sankcije zoper njega?
5. Kakšno je stališče vlade/ministrstva za zdravje glede evtanazije v Sloveniji?

Zadnje novice

Sorodne vsebine