10.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Jelka Godec: Država že dve leti zamuja s sprejemom novele zakona o nalezljivih boleznih

Kljub temu da na bi bilo obvladovanje nalezljivih bolezni ena izmed javnozdravstvenih prioritet, država že dve leti zamuja s sprejemom novele zakona o nalezljivih boleznih.

 

Poslanka Jelka Godec je na Vlado RS naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z obvladovanjem nalezljivih bolezni.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

V letu 2016 je bila v Državnem zboru RS sprejeta Resolucija o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2016–2025 »Skupaj za družbo zdravja«, ki je bila objavljena v Uradnem listu RS, št. 25/16. V njej je tudi zapis ukrepov in dejavnosti za obvladovanje nalezljivih bolezni.

Zaradi pojava novih bolezni, globalizacije in hitrosti njihovega širjenja naj bi bilo obvladovanje nalezljivih bolezni ena izmed javnozdravstvenih prioritet. Obvladovanje nalezljivih bolezni je mogoče le v sodelovanju na mednarodni ravni. Prav s tem namenom so bile sprejete številne zaveze in obveznosti, ki jim sledi tudi naša država, med njimi je tudi Sklep št. 1082/2013/EU Evropskega parlamenta in Sveta o resnih čezmejnih nevarnostih za zdravje.

Zanima me:
1. Ali Ministrstvo za zdravje skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje v celoti sledi zavezam v Resoluciji o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2016–2025 »Skupaj za družbo zdravja« na področju 6.1.4 Nalezljive bolezni in druge nevarnosti za zdravje, vključno z agensi iz okolja?
2. Kdaj bo v proceduro za sprejetje uvrščena novela zakona o nalezljivih boleznih? Glede na Resolucijo o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2016–2025 »Skupaj za družbo zdravja« je rok za to leto 2017.
3. Kdaj je bil izdelan načrt pripravljenosti in protokoli ravnanja v primeru izbruhov nalezljivih bolezni ali drugih groženj zdravju in na kateri spletni strani je objavljen? Glede na Resolucijo o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2016–2025 »Skupaj za družbo zdravja« je bil rok za to leto 2017.
4. Kdaj je bila oblikovana in sprejeta Strategija obvladovanja okužbe s HIV/AIDS do 2025 in na kateri spletni strani je objavljena? Glede na Resolucijo o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2016–2025 »Skupaj za družbo zdravja« je bil rok za to leto 2017.

Zadnje novice

Sorodne vsebine