28.4 C
Ljubljana
sobota, 19 junija, 2021

Jelinčič v Janševi vladi poleg SNS in NSi najbolj vidi LMŠ

Tako kot predstavniki NSi se je s prvakom SDS Janezom Janšo v torek sestal tudi predsednik SNS Zmago Jelinčič, ki pa o vsebini pogovora ni želel govoriti. Jelinčič je potrdil, da sta govorila tudi o programu, a o koalicijski pogodbi je po njegovih besedah za zdaj še prezgodaj govoriti. V Janševi vladi poleg svoje stranke in NSi najbolj vidi LMŠ.

 

Kot je za STA dejal Jelinčič Plemeniti, je za naslednje poteze v povolilnem dogajanju treba počakati na to, kaj bo storil predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki je kot drugouvrščeni na volitvah v preteklih tedni vodil intenzivna pogajanja o oblikovanju koalicije s še petimi strankami. Med njimi je bila poleg SD, SMC, SAB in DeSUS tudi NSi, ki pa je v ponedeljek sporočila, da se iz pogajanj umika, Šarec pa nato svojih nadaljnjih korakov še ni razkril.

Po Jelinčičevem mnenju bi bilo težko oblikovati vlado z omenjenimi šestimi strankami. Četudi bi Šarcu takšno vlado uspelo sestaviti, bi bil talec vseh ostalih, je prepričan prvak SNS.

Po njegovem prepričanju je najboljša možnost, da se Šarec s svojo stranko pridruži Janševi vladi. To mu je, kot je povedal, tudi sam že omenil, prav tako bo o tem z njim še spregovoril.

Na vprašanje, ali mu je Janša na torkovem srečanju predstavil osnutek koalicijske pogodbe, ki ga je sicer v torek poslal NSi, je Jelinčič odgovoril, da je o koalicijskih pogodbah prezgodaj govoriti in da bodo te aktualne takrat, ko se bo sestavljala vlada. Obenem pa je zatrdil, da je sodelovanje SNS v koaliciji z Janšo dogovorjeno že dlje časa.

Janši, ki je na junijskih volitvah s svojo SDS prejel največ glasov, je sicer predsednik republike Borut Pahor kot prvemu pripravljen ponuditi mandat, s čimer ga je prejšnji teden tudi uradno seznanil. Dogovorila pa sta se, da Janša o odločitvi o tem, ali kandidaturo sprejema ali ne, Pahorja uradno seznani najpozneje do četrtka do 14. ure.

Rok za sklenitev prvega kroga iskanja mandatarja, v katerem ima kandidata pravico predlagati predsednik republike, se sicer izteče v ponedeljek.

Zadnje novice

Sorodne vsebine