8.7 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Jankovićeva MOL steguje prste po ljubljanskih Križankah: Kaj pa bo s šolo?

Križanke naj bi tako zaradi potreb Festivala Ljubljana postale last Mestne občine Ljubljana, in sicer tudi na deležu parcele, ki je v solasti ministrstva in jo uporablja Srednja šola za oblikovanje in fotografijo.

Poslanka Alenka Jeraj je na ministra za izobraževanje, znanost in šport dr. Jerneja Pikala naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z načrtovano selitvijo Srednje šole za oblikovanje in fotografijo iz svojih prostorov v Križankah.
Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani minister!

Znano je, da je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport oktobra z mestno občino Ljubljana sklenilo pismo o nameri, s katerim želita urediti neurejeno pravno stanje na nekaterih nepremičninah, ki so v njuni solasti. Ena izmed teh nepremičnin so tudi ljubljanske Križanke, kjer ima svoje prostore Srednja šola za oblikovanje. Ta naj bi se iz prostorov zaradi prenosa lastninske pravice iz ministrstva na mestno občino Ljubljana, selila avgust 2020, kljub temu, da uradnih informacij o selitvi nima.

Križanke naj bi tako zaradi potreb Festivala Ljubljana postale last Mestne občine Ljubljana, in sicer tudi na deležu parcele, ki je v solasti ministrstva in jo uporablja omenjena srednja šola. Kot je sicer znano, so odnosi med šolo in zavodom Festival Ljubljana napeti že nekaj let, saj vodstvo Festivala Ljubljana ne skriva želje po večjem delu prostora Križank.

Najkrajšo bodo v primeru prenosa lastninske pravice potegnili dijaki. Po besedah ravnatelja šole Gregorja Markelja naj šola ne bi imela nobenih uradnih dokumentov glede selitve. Prav tako naj ne bi imeli zagotovila, da učni proces v času selitve ne bo moten, zato po njegovih besedah nanjo ne bodo pristali, dokler ne bodo imeli zagotovljenih ustreznih prostorov v primernem okolju in sredstev za novogradnjo.

Zato me zanima:

1. Ali držijo trditve, da bo prišlo do selitve omenjene šole in kdaj?
2. Kako boste poskrbeli, da bo šola, kljub selitvi, program izvajala nemoteno?
3. Ali ima ministrstvo že urejene nove prostore za selitev oziroma kam nameravate seliti Srednjo šolo za oblikovanje?
4. Kolikšna so predvidena sredstva za selitev šole v nove prostore?
5. Ali imate v proračunu namenjenih že kaj sredstev za te namene?
Prosim, če mi posredujete pismo o nameri, s katerim želita ministrstvo in občina urediti neurejeno pravno stanje na nekaterih nepremičninah, ki so v njuni solasti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine