16.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Janković in njegova “banda” obtoženi za goro kaznivih dejanj pri gradnji stadiona Stožiče: Se bodo zaradi tožilke Žgajnarjeve spet izvlekli?

Ljubljanski župan Zoran Janković je predstavljal projekt Stožice kot športni gospodarski biser prestolnice. Žal so Stožice v svoji desetletni starosti še vedno izgledajo kot ena velika zapuščeno mesto duhov. Za njem je ostalo pogorišče – veliko podizvajalcev, ki nikoli ne bodo dobili plačila za svoje delo. Nekateri so šli v stečaj, eni pa so zaradi stiske naredili tudi samomor. Kot smo mediji že poročali, so se Janković in njegovi direktorji občinskih zavodov ter javnih podjetij pri pridobivanju sredstev posluževali številnih goljufivih praks. Krvavi denar iz projekta Stožic pa so vozili celo v Moskvo. “Imam človeka, ki je delal v Moskvi in ki je podpisoval marsikaj. In je rekel sam meni: S privatnimi letali so vozili denar ven!” je razkril Željko Fiškuš. Danes je Zoran Janković zavrnil svojo krivdo na sodišču v zadevi Stožice.

 

Ljubljanski župan Zoran Janković in šest soobtoženih je na ljubljanskem okrožnem sodišču danes zanikalo očitana kazniva dejanja v zadevi Stožice, v kateri jih specializirano državno tožilstvo preganja zaradi očitkov o oškodovanju evropskih sredstev in preslepitvi bank pri pridobivanju posojil za gradnjo športno-trgovskega centra.

Poleg Jankovića so krivdo na predobravnavnem naroku zanikali še nekdanji direktor Zavoda Tivoli Roman Jakič, Uroš Ogrin in Zlatko Sraka iz propadlega projektnega podjetja Grep, ki je gradilo Stožice, in nekdanji direktor Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Samo Lozej. Prav tako sta krivdo zanikala nekdanji gradbeni nadzornik pri družbi DCC svetovanje in inženiring Borut Skubic ter Milan Črepinšek iz družbe MCM inženiring, ki je izvajala gradbeni nadzor. Tožilstvo preganja še Marka Kolenca iz občinskega oddelka za šport in direktorja projekta gradnje športnega parka Stožice Andreja Lavriča, ki pa danes na sodišče nista prišla, zato se bosta o krivdi izrekla prihodnjič, poroča STA.

Tožilstvo Jankoviću in osmim soobtoženim očita več kaznivih dejanj, med drugim zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, goljufijo na škodo EU, preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti ter ponareditev ali uničenje poslovnih listin.
Zoran Jankovič in Zlatko Sraka (Foto: STA)

Zoran Jankovič med Zlatkom Srako in Urošem Ogrinom. (Foto: STA)

Podizvajalci zaradi Jankovičevega pohlepa ostali praznih rok; nekateri so propadli, nekateri storili tudi samomor
“Ko so skrivali denar, jaz tega ne morem točno povedati, da sem videl. Imam pa človeka, ki je delal v Moskvi in ki je podpisoval marsikaj. In je rekel sam meni: S privatnimi letali so vozili denar ven!” je šokantno resnico razkril Željko Fiškuš, eden izmed neplačanih podizvajalcev pri izgradnji projekta Stožice. To je le ena izmed šokantnih in tragičnih resnic, ki so jih včeraj razkrili trije pogumni podizvajalci, ki so svojo kruto usodo delili z javnostjo. Poleg Željka Fiškuša sta se opogumila še Ivan Hrženjak in Iztok Perko. Njihove usode so ene izmed mnogih, ki so jih tragično podoživeli neplačani podizvajalci. Skupaj je ostalo 30 milijonov evrov terjatev, ki jih ne bodo nikoli dobili poplačane. Veliko jih je bilo prisiljenih zapreti svojo dejavnost, razglasiti osebne stečaje. Eden pa je zaradi vsega hudega celo storil samomor.

Pregon bo vodila Jankovićeva najljubša tožilka Blanka Žgajnar, ki ga je “rešila” v primeru izsiljevanja farmacevtke za spolne usluge
Tožilka Blanka Žgajnar bo sicer obtožnico javno predstavila na prihodnjem naroku, ko se bo začela glavna obravnava, danes pa bodo odvetniki in tožilka z dokaznimi predlogi in predlogi za izločitev dokazov zarisali potek sojenja. Jankovićev odvetnik Janez Koščak je že predlagal izločitev številnih dokazov, ki so bili po njegovem mnenju nezakonito pridobljeni v hišnih preiskavah. Blanka Žgajnar je v preteklosti že zavozila primer proti ljubljanskemu županu in sicer v zadevi “farmacevtka”. Policija je namreč na podlagi prisluškovanja ljubljanskemu županu ugotovila, da naj bi ta v zameno za redno službo v ljubljanskem Javnem zavodu Lekarna Ljubljana od farmacevtke zahteval spolne usluge. Janković je zoper Žgajnarjevo podal kazensko ovadbo zaradi zlorabe osebnih podatkov, na podlagi katere je Okrožno sodišče v Ljubljani zahtevo za preiskavo zavrnilo in zadeva je padla v vodo. Žgajnarjeva se je na odločitev pritožila, Višje sodišče v Ljubljani pa je 16. januarja 2018 sprejelo sklep, da se pritožba Žgajnarjeve kot neutemeljena zavrne.

Bo tožilka Blanka Žgajnar proti Jankoviću končno dočakala sodno zmago? (Foto: STA)

Luka Perš

Zadnje novice

Sorodne vsebine