22.4 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

Iz oddaje Kdo nam laže: “A ste neumni vsi skupaj?! V primeru, da jaz ne podpišem soglasja, da se mi sledi oziroma, da se ugotavlja, kje sem, bom pač v karanteni!”

V ponedeljkovi oddaji Kdo vam laže je voditelj Boris Tomašič razkrinkal številne laži, ki so se nakopičile tekom konca tedna, ko oddaje ni bilo na sporedu. Med drugim je bilo govora o lažeh portala Necenzurirano, dezinformacijah nasprotnikov vlade glede učinkovitosti nošenja zaščitnih mask ter o lažeh skrajne Levice in Večera v lasti Uroša Hakla, s katerimi so strašili javnost pred policijo. V oddaji so tokrat sprejemali tudi klice gledalcev, ki so povedali marsikaj zanimivega.

 

V ponedeljkovi oddaji Kdo vam laže je voditelj Boris Tomašič razkrinkal številne laži, ki so se nakopičile tekom konca tedna, ko oddaje ni bilo na sporedu. Prva velika laž je prišla s strani portala Žurnal24, kjer so se zlagali, da naj bi predsednik vlade Janez Janša gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku odvzel velik del pristojnosti pri koordinaciji nabav mask in druge zaščitne opreme. Vlada naj bi pristojnosti preselila na ministrstvo za obrambo, pri čemer so se sklicevali kar na portal Necenzurirano v lasti obsojenega goljufa Martina Odlazka. “Žurnal, če se morate sklicevati na portal Necenzurirano, poveste več o sebi, kot o tistem kar pišete,” je uvodoma povedal Tomašič in dodal: “To je tipičen fake news, ki ga je negiral predsednik vlade, gre zgolj za en poskus destabilizacije vlade. Očitno se je pokazalo, da vlada dela predobro, dobiva podporo pri ljudeh in, da se uspešno bori s to zahrbtno, smrtonosno epidemijo.”

Pojavile so se dezinformacije glede učinkovitosti nošenja zaščitnih mask
V nadaljevanju je Tomašič komentiral ukrepe, ki jih je preko konca tedna sprejela nova vlada, glede tega pa so se med drugim pojavile dezinformacije, da naj maske ne bi pomagale nič, kar ni res. V oddaji je bil prikazan graf, na katerem je bil primerjan potek epidemije v državah, kjer so uporabljali maske, na primer Hong Kong, Singapur in Japonska z državami, kjer ne uporabljajo mask, kot so na primer Španija, Italija in Združene države Amerike.

Foto: posnetek zaslona

Skrajna Levica in Večer so strašili javnost pred policijo
Vlada je pripravila tudi 3 milijarde evrov težak mega zakon za pomoč ljudem in gospodarstvu ter omejevanju epidemije, nekatera določila pa so pognala opozicijo, zlasti skrajno Levico, v zrak. V Levici so na primer takole zavajali javnost: “Vlada razmišlja o nadzoru gibanja s sledenjem mobilnih telefonov.” Podobno so lagali v časniku Večer v lasti Uroša Hakla, kjer so si privoščili zavajajoč naslov: “Nova pooblastila: policisti bi lahko od operaterjev pridobivali podatke o lokaciji državljanov.”

Notranji minister Aleš Hojs je bil sicer na novinarski konferenci povsem jasen, ko je povedal: “Policija si v okviru anti-covid zakona ne želi nobenih dodatnih pooblastil, pristojnosti za to, da bi komurkoli omejevala gibanje, svoboščine ali celo več, da bi kakor koli posegala v človekove pravice.”

Namen zakona je preprečitev nepooblaščenih gibanj okuženih, ki so v karantenah, pa tega ne upoštevajo. Prav tako je v zakonu navedeno, da lahko do podatkov policija dostopa le v primeru, da je posamezna oseba prej s tem pisno soglašala. “Ne! A ste neumni vsi skupaj?! V primeru, da jaz ne podpišem soglasja, da se mi sledi oziroma, da se ugotavlja, kje sem, bom pač v karanteni, v Paki ali kjerkoli bo pač določeno, tako enostavno je to!”

POVEZAVA DO ODDAJE

V članku so navedeni ključni poudarki iz oddaje, za več pa vabljeni k ogledu celotne oddaje na priloženem videoposnetku. V oddaji so tokrat sprejemali tudi klice z vprašanji in komentarji gledalcev, ki so povedali marsikaj zanimivega!

Vabljeni k pošiljanju predlogov in komentarjev v zvezi z oddajo Kdo vam laže na Twitter @nemarambutlov in elektronski naslov [email protected] !

Rok Krajnc

Zadnje novice

Sorodne vsebine