30.2 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Igor Zorčič, sprva kandidat za pravosodnega ministra, bo najverjetneje nasledil Dejana Židana na čelu državnega zbora; na dan prihajajo nova imena najverjetnejših ministrov

Stranke nove koalicije so v DZ vložile predlog za izvolitev dosedanjega vodje poslancev SMC Igorja Zorčiča za predsednika DZ. Na tej funkciji bo zamenjal Dejana Židana, ki je po izvolitvi Janeza Janše za mandatarja odstopil. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek pričakuje, da bo Zorčič DZ vodil spoštljivo in odgovorno ter v čast parlamentarizmu.

 

Kot je v izjavi, objavljeni na Twitterju, zapisal Počivalšek, je Zorčič izkušen poslanec, ki je bil v DZ izvoljen dvakrat, leta 2014 in 2018, obakrat v svojem domačem okraju v Brežicah. Pred izkušnjo v politiki pa je deloval kot odvetnik.

“Menim, da bo DZ vodil dobro, s pravo mero odločnosti in veliko mero potrpežljivosti, brez katere je opravljanje najzahtevnejših funkcij v politiki nemogoče,” je prepričan Počivalšek, ki je Zorčiča kot kandidata SMC za predsednika DZ danes predlagal koalicijskim partnericam. Te so predlog za Zorčičevo izvolitev v DZ vložile s podpisi vseh 48 poslancev nove koalicije.

O Zorčiču je Počivalšek še zapisal, da mu njegova pravniška narava daje sposobnost analitičnega pogleda na razmere in dogodke, izkušnje v odvetništvu pa so okrepile njegovo sposobnost pogajanj in tehtne presoje. Vse to pa Počivalšku, ob vedenju, da je Zorčič tudi izkušen politični vodja, “daje zaupanje v obdobje, ko bo v DZ prvi med enakimi”.

Od Zorčiča pričakuje, da bo DZ vodil spoštljivo in odgovorno, v čast parlamentarizmu in dosledno upoštevaje načelo ločitve zakonodajne od izvršne veje oblasti. Pričakuje, “da bodo procesi v hramu demokracije pregledni in zanesljivi, da bo njegov odnos do javnosti odprt in povezovalen in da bo zaupanje v to ustanovo zaradi njegovega načina dela raslo”.

Ob tem je prvak SMC še izrazil željo, “da bi bila njegova vrata vedno odprta za dobre pobude in ljudi, ki želijo biti bolj vpeti v proces odločanja in del pozitivnih sprememb”.

Nekaj novih imen za ministre

Kandidatna lista ministrov v novi vladi se popolnjuje. Mandatar za sestavo vlade in predsednik SDS Janez Janša se danes na to temo sestaja s prvaki koalicijskih partneric SMC, DeSUS in NSi. Tako je že dobil nekatera imena ministrskih kandidatov, čeprav vsi postopki potrjevanja v strankah še niso zaključeni.

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je v izjavi v DZ po srečanju z Janšo povedala, da so oddali imena kandidatov za dve ministrstvi, vodenje katerih jim po razrezu pripada. Znano je, da bo sama ostala ministrica za kmetijstvo, vodenje resorja za zdravstvo pa bo prevzel Tomaž Gantar.

Kandidata za vodenje novega urada za demografska vprašanja pa še nimajo. Urad naj bi po njenih besedah ustanovili takoj oziroma naj bi že na prvi seji vlade začeli postopke za spremembo uredbe za njegovo ustanovitev.

Kot je dejala Pivčeva, pravo ime iščejo intenzivno, iščejo strokovnjaka, če ga bodo našli med člani stranke, pa “toliko bolje”. “Prepričana sem, da bomo tam rabili enega najboljših kandidatov, ker bo zahtevalo zelo hitro organiziranost, treba se bo hitro lotiti vprašanj in v čim krajšem obdobju bo treba pokazati prve rezultate,” je dejala.

NSi bo v novi vladi zasedla tri resorje. Na čelu ministrstva za obrambo si stranka želi svojega predsednika Mateja Tonina, poslanec Jernej Vrtovec pa bo po njihovem predlogu prevzel vodenje ministrstva za infrastrukturo. Ministrstvo za delo naj bi po zadnjih informacijah prevzel Janez Cigler Kralj, ki je trenutno strokovni sodelavec poslanske skupine. Formalno mora kandidaturo sicer potrditi še izvršilni odbor stranke na dopisni seji, ki bo trajala do četrtka, a težav pri potrjevanju ni pričakovati. Cveto Uršič, ki se ga je sprva omenjalo kot možnega ministra za delo, pa bi utegnil postati državni sekretar.

SMC pa bo vodila štiri ministrske resorje in dobila mesto predsednika DZ. Kandidat za slednjega bo Igor Zorčič, je danes potrdil predsednik stranke Zdravko Počivalšek. Sam ostaja na čelu ministrstva za gospodarstvo.

Stranki glede na koalicijsko dogovorjeni kadrovski razrez pripada še vodenje ministrstev za izobraževanje, za pravosodje in za javno upravo, a kandidatov uradno še niso razkrili. Vodenje ministrstva za pravosodje je bilo ponujeno Lilijani Kozlovič, ministrstvo za izobraževanje bi lahko prevzela vodja poslanske skupine v minulem mandatu Simona Kustec ali dekan mariborske fakultete za naravoslovje in matematiko Mitja Slavinec. Za vodenje ministrstva za javno upravo pa se v nekaterih medijih omenja nekdanjo poslanko Urško Ban in direktorja Raziskovalnega izobraževalnega središča Dvorec Rakičan Roberta Celca. Slednji je za portal Pomurec.com v torek zvečer potrdil, da mu je bila kandidatura ponujena, a se o njej še ni odločil.

Lista ministrskih kandidatov bo v DZ predvidoma vložena še ta teden. Zaslišanja pred pristojnimi delovnimi telesi je pričakovati v začetku prihodnjega tedna, novo vlado pa bi utegnili dobiti že konec prihodnjega tedna.

Zadnje novice

Sorodne vsebine