20 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 septembra, 2021

Gorenak Nemcu podaril vrvico za kosilnico in dejal: “Vlada RS se ukvarja z vprašanji, ki so življenjskega pomena za vse prebivalce Slovenije. To so vprašanja življenja in smrti!”

Čeprav smo v težkih časih, pa je videti, da nekateri to povsem zanemarjajo. Videli smo namreč lahko, da si je policijski sindikat vzel čas za javno obračunavanje z ministrom za notranje zadeve z Alešem Hojsom, strokovnjaki NIJZ so se spravili pisati pismo v znak podpore v. d. direktorju NIJZ Ivanu Erženu. Bili pa smo tudi priča stiski podpredsedniku Socialnih demokratov, ki je tožil, da nima vrvice za košnjo. 

 

V tokratni oddaji Kdo vam laže v času epidemije se je voditelj Boris Tomašič odločil, da še enkrat razjasni, kaj se je v resnici dogajalo na relaciji sindikati: minister za notranje zadeve. Spomnil je na izjavo, ki jo je minister Hojs izrekel v Državnem zboru RS. “Moram reči, da smo z enim od sindikatov opravili tako pisno korespondenco, z enim sindikatom sem se srečal sam osebno. Z obema sindikatoma se je srečal moj državni sekretar. Oba sindikata sta podprla vse ukrepe, ki jih trenutno vodimo na ministrstvu.”

Glede na to, da je sindikat navedel, češ, da naj bi Hojs zlorabil ime sindikata v politične namene, je Tomašič dal vedeti, da minister nikakor ni govoril o 37.a členu, ampak o ukrepih, ki jih izvajajo na ministrstvu za notranje zadeve. “To je velika razlika. Tega se zaveda tudi vodstvo sindikata, ki pravi: zaradi navedene vaše izjave se tako med policisti, kot v javnosti neupravičeno ustvarja vtis, da Sindikat policistov Slovenije zagovarja aktivacijo 37.a člena. Spoštovani sindikalisti, vedeli ste, da minister ni trdil, da podpirate aktivacijo 37. a člena, ampak ste imeli vi tak občutek. To ni dovolj, da ministra obtožite neresnice.”

Navodilo, ki ga razume vsak otrok, le Nemec ne
Pri tem je Tomašič izpostavil, da je še bolj zanimivo to, da je sindikat v prvem odstavku zapisal: Ustvarja se vtis, da sindikat zagovarja aktivacijo 37. a člen Zakona o obrambi, kar pa ne drži. “Se pravi, ga ne podpira. Ne drži, da ga zagovarjajo,” poudarja Tomašič. Seveda pa je pri vsem tem zanimivo, da so v sindikatu v nadaljevanju navedli, da je aktivacija 37.a člena Zakona o obrambi izključno politično vprašanje in se iz tega razloga SPS do tega ne bo opredeljeval. “Odločite se, ali se opredeljujete do tega ali ne, je Tomašič dal vedeti sindikatu in podal prepričanje, da je v tem času nepotrebno, da sindikat javno obračunava z ministrom. “Sindikatu in ministru predlagam, da sedejo za skupno mizo in se pogovorijo.”

Tomašič v oddaji prav tako ni spregledal stiske podpredsednika SD Matjaža Nemca, ki je v soboto na Twitterju objavil zapis, da bi šel rad v trgovino s sadjem, ki je v njegovi občini ni. Pa tudi v trgovino s kmetijskimi pripomočki si je zaželel iti. “Zmanjkalo mi je “špage” za “nahrbtno kosilnico”. Lahko kupim kruh, ne morem pa špage. Kje je tu logika?,” je zapisal. “Gospod poslanec, kruh rabite, ker je nujno potrebno živilo, špaga/laks ali nitka za kosilnico pa ni nujno potrebna. Bom počasi povedal: kruh je nujno potrebno živilo, medtem ko nitka, špaga ali laks ni. Drugo, da ne morete v sosednjo občino, ker nimate trgovine s sadjem. To ni res. Preberite si vladni odlok še enkrat. Tam piše, da če trgovin v občini ni, lahko greš v sosednjo občino. Zagotavljam vam, da vas ne bodo policisti ustavljali, nadlegovali zaradi tega. Morda vas bodo vprašali, kam greste. Vi boste povedali, da greste v drugo občino po kruh, ker ga pri vas ni. Če boste pa rekli, da greste po špago, vas bodo morda povprašali kaj več. Ta odlok je namenjen temu, da se turistično ne zbiramo na nekih krajih in tako naprej,” je Nemcu pojasnil Tomašič.

Gorenak Nemcu doniral meter in pol vrvice za košnjo
V oddaji se je Tomašič zahvalil za hiter odziv Vinka Gorenaka, če ne bi moral sam zagnati akcijo doniranja. Gorenak je je Nemcu sporočil, da popolnoma razume njegovo stisko, da ne more v sosednjo občino zaradi omejitve vlade RS. “Hkrati naj te obvestim, da se vlada RS ukvarja z vprašanji, ki so življenjskega pomena za vse prebivalce Republike Slovenije. To so vprašanja življenja in smrti. Tvoj problem, da ne smeš potovati v sosednjo občino, da bi kupil vrvico, na štajerskem rečemo laks za kosilnico, bom rešil na povsem osebni ravni. V prilogi ti pošiljam meter in pol omenjene vrvice ali laksa za kosilnico. Upam, da bo to zadostovalo za najnujnejše potrebe. Če boš še potreboval pomoč, sem ti na voljo.” Tomašič je pristavil, da ga sedaj ne skrbi več za podpredsednika socialnih demokratov. “Srečno pri košnji,” mu je še zaželel.

Foto: Twitter

V.d. direktorja NIJZ Eržen je nedavno dejal, kako vlada naj ne bi sodelovala s strokovnjaki in ob tem podal prepričanje, kako naj bi sprejemala nestrokovne ukrepe. To pa ni bilo dovolj, oglasilo se je še 25 epidemiologov, ki so v javnost naslovili pismo. Vladi so očitali, da ne upošteva mnenja stroke in sankcionira kritično presojo uvedenih ukrepov. “Kar se tiče nošenja mask tudi svetovna zdravstvena organizacija je končno dojela, da maske ne škodijo, ampak pomagajo. Brez maske se razpršijo kapljice daleč stran, tu se večina zadrži v maski. Bistvo nošenja maske je, da tisti, ki so potencialno okuženi, ne okužijo drugih. Ne ščitijo pa ljudi, da ne morejo dobiti virusa. Če bi vsi nosili maske, ga vsi ne širimo,” je dal vedeti Tomašič in ob tem spomnil na besede dr. Milana Kreka, ki je na tiskovni konferenci epidemiologe, ki so se javili v pismu podpore Erženu.

Strokovnjaki, ki nimajo pojma
Krek je povedal, da je veliko dobrih strokovnjakov, ki se jih ne sliši, saj nimajo dovoljenja, da nastopajo v medijih. “Strokovnjaki, ki ste trdili, da maske ne pomagajo in je škodljiv ukrep, izpadete, kot da nimate pojma. Eno je, da vam domači strokovnjaki to govorijo, drugo pa da so celo pri WHO, na katero ste se sklicevali in je seveda vredna svojega denarja, to spoznali. Da ta priporoča rabo mask, poroča celo levo usmerjeni CNN. Včasih je bolje poslušati zdravo pamet, kot pa stroko, takoimenovano stroko. Brez ukrepov bi imela Slovenija 480 tisoč okuženih in 90 tisoč mrtvih, pravi doktor Krek. Ukrepi delujejo v Koreji. Tam so uvedli nošnjo mask, razkuževanje javnih površin in omejevanje gibanja. To so ukrepi, ki jih je izvajala država, ki je najbolj učinkovito zaustavila epidemijo. Ne vem, kakšen dokaz še rabite.” Tomašič je poudaril, da iskreno verjame, da so dali takšne izjave, ker so pisali politično. “Stroka vas demantira, prav tako tudi praksa.”

Za konec je spomnil, kako je ukrepala takoimenovana stroka v praksi. Ko so se v zdravstvo vračali zdravniki in medicinske sestre, ki so bili na počitnicah v Italiji, so imeli v nekaterih zdravstvenih domovih dilemo. Bali so se, da se bodo vrnili brez simptomov, kasneje pa celo širili okužbo, kljub temu, da naj ne bi zboleli. Ko so tedanjo direktorico NIJZ Nino Pirnat povprašali, kaj naj naredijo v tem primeru in kakšni so protokoli, je ta odgovorila: “Vračanje zdravih oseb je enako, velja tako za zdravstvene delavce, kot za vse ostale potnike. V kolikor oseba, ki je zdrava nima težav, lahko dela na svojem delovnem mestu.”

Foto: Printscreen

S takšno izjavo je dala vedeti, da se sploh ne zaveda, da nekdo, ki nima simptomov, že predstavlja prenašalca virusa. Naši mediji, politika, še posebej opozicija z Nemcem na čelu forsira stroko, ki pravi vlada je zlobna, ker je ta ne posluša. “Hvala vladi, da ne poslušate take stroke. Dokazano je, da so ljudje najbolj kužni, ko ne kažejo simptomov. Še dobro se je končalo. Študije na Kitajskem so povedale, da tisti, ki so zboleli in so jih sprejeli v bolnišnico, niso več okuževali, okuževali so tisti, ki niso kazali znakov ali simptomov okužbe. Ti so še danes vir okužbe. Nacionalna televizija je rada prenašala, da je to navadna gripa. Pa ni več kot očitno. Prenašalci virusa okužujejo. Zato je tako pomembna izolacija, samoizolacija, da se ne gibamo, da ne prehajamo iz občine v občino. Da ne jokamo, ker ne moremo kupit najlonk ali špage za kosilnico. Sploh, če si poslanec, bi lahko bil solidaren,” je dal vedeti Tomašič.

Hana Murn

Zadnje novice

Sorodne vsebine