12.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Gorenak: “Če primerjam pripravljenost na sodelovanje sindikalistov z opozicijo, je razmerje 100:1. Opozicija igra svojo igro, vlaga ustavne pobude. Skratka, hinavščina.”

Na vladi so v torek obravnavali in sprejemali popravke prvega protikoronskega zakona in drugi protikoronski zakon, ki se bo osredotočil na zagotavljanje likvidnosti podjetij. Drugi sveženj je vreden 2,8 milijarde evrov. Kljub temu parlamentarna opozicija besni in sporoča, da bodo podali pripombe, saj naj bi šlo v paketu zgolj za kozmetične popravke. 

 

Po predvidenem torkovem sprejetju na Vladi RS bi lahko popravke prvega korona paketa in drugi zakonski paket že v petek ali soboto obravnaval Odbor za finance v Državnem zboru RS. Zakona pa bi poslanci sprejemali na izredni seji 28. ali 29. aprila. Glavni očitek opozicije je, da to ni novela, ampak gre zgolj za kozmetične popravke. Luka Mesec iz Levice denimo trdi, da so pozabili na več tisoč brezposelnih, ki so delo izgubili v času pandemije in na precejšen del samozaposlenih. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa dodaja, da v paketu ni niti besedice o tem, kako rešiti slovensko gospodarstvo. Najbolj ga skrbi kmetijstvo.

Kljub prvotnim kritikam so bolj zadovoljni pri Gospodarski zbornici Slovenije. Predsednica Gospodarske zbornice Slovenije Sonja Šmuc je poudarila, da je pohvalno, da se je vlada hitro odzvala na pozive iz gospodarstva in čez vikend spremenila in dvignila tako obseg poroštvene sheme, kot tudi višino poroštev za posamezna podjetja. “Oboje je dobro. Upamo, da se bo odločila še za eno dopolnitev in sicer za dvig meje za višino posojila, da bo ta podobna kot v drugih evropskih državah. Enako kot vsebina pa je pomembna tudi hitrost sprejemanja, zato pozdravljamo napore politike za čim hitrejši sprejem tega zakona, kajti ko bo sprejet, bodo številna slovenska podjetja lažje zadihala.”

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine