13 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Gen-I ne pričakuje dviga cene električne energije

Družba Gen-I je v prostorih Gen energije v Vrbini pri Krškem gostila letno srečanje malih proizvajalcev elektrike iz obnovljivih virov, na katerem so med drugim govorili o ceni elektrike. Predsednik uprave Gen-I Robert Golob je ob tem poudaril, da cen električne energije za gospodinjstva kljub dvigu na evropskem trgu ne bodo zviševali.

Golob je v pogovoru z novinarji povedal, da se na veleprodajnih evropskih trgih, na katerih se je cena električne energije v zadnjem poldrugem letu dvignila za do 70 odstotkov, lahko zaradi nakazovanja ohladitve svetovnega gospodarstva, kar se po njegovem najbolj opazi pri ceni globalnih energentov, nafte, premoga in plina, pričakuje manjšo korekcijo cen navzdol.

Da bi imeli ta dvig za stalen in da bi navedeno povišanje prelili na položnice za gospodinjstva, pa je še “preuranjena” ocena, zato Gen-I svojih cen ni zvišal, je dodal Golob.

Sicer pa je direktor strateškega inoviranja v Gen-I Dejan Paravan na srečanju z omenjenimi proizvajalci ocenil, da so razmere na energetskem trgu zelo negotove, kar se po njegovem kaže v velikem nihanju cen električne energije.

“Trenutne cene električne energije na veleprodajnem trgu so v primerjavi z enakim obdobjem lani višje za približno 20 odstotkov. Vzrok za to so nekajkratne podražitve cen kuponov ogljikovega dioksida in primarnih energentov, v zadnjih dveh mesecih pa se je strma rast cen, ki so jo sprožile zelo slabe hidrološke in vetrovne razmere v Nemčiji, ustavila,” je pojasnil.

Udeležencem srečanja je predstavil tudi napovedi gibanja cen in tržnih analitikov. Kot je dejal, “nekateri tehnični pokazatelji že kažejo na obrat trenda, kar lahko že proti koncu leta cene potisne na nižje ravni od dosedanjih”, poslovnim partnerjem Gen-I pa je zagotovil, da jim bo njena skupina še naprej ponujala najboljše in najbolj inovativne storitve pri optimizaciji njihove prodajne strategije.

Golob je sicer v pogovoru z novinarji še opozoril, da je svetovna energetska revolucija tik pred vrati in da so razpršeni obnovljivi energetski viri, elektromobilnost in prilagodljivost odjema prihodnost svetovne energetike.

Menil je, da so v Gen-I na to dobro pripravljeni in dodal, da je pomembno, da se v vsej slovenski energetiki pospeši tovrstne dejavnosti, “saj bomo le tako uspešno izpeljali zeleno transformacijo in se uvrstili med globalne zmagovalce energetske tranzicije”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine