12.8 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

(FOTOGALERIJA) Simpozij in maša ob 60-letnici smrti ljubljanskega škofa Gregorija Rožmana

Včeraj je v Ljubljani v prostorih Katoliškega inštituta potekala spominska prireditev ob 60. obletnici smrti škofa Gregorija Rožmana, ki se je začela s simpozijem in nato nadaljevala z mašo v ljubljanski stolnici, ki jo je daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Na samem simpoziju so kot govorniki nastopili dr. Metod Benedik, dr. Renato Podbersič, dr. Stane Granda, dr. Tamara Griesser Pečar in dr. Helena Jaklitsch, ki so osvetlili Rožmanovo življenjsko pot ter njegovo podobo, ki je še vedno oklevetana s številnimi lažmi.

 

»Kar smo slišali na tem simpoziju, bistri podobo pokojnega škofa Rožmana in čisti spomin nanj in na njegovo delovanje, ki je bil in je še vedno v našem prostoru preveč zamegljen, celo zamazan. Vsaka povedana beseda in vsako zapisano dejstvo pa kaže njegovo resnično vlogo v izjemno zahtevnem času divjanja svetovne vojne, ki je bila pri nas krinka za izvedbo komunistične revolucije,« je dejal nadškof Zore in se ob tem zahvalil Katoliškemu inštitutu.

»Kot škof je Gregorij Rožman vse lastnosti, ki so jih pri njem opazili ljudje in ki jih je globoko cenil tudi predhodnik Jeglič, uporabil za oznanjevanje evangelija in za utrjevanje vere v ljudstvu, ki mu je bilo zaupano. Svojim vernikom je zlasti priporočal pobožnost prvih petkov in prvih sobot. Znane so tudi njegove pridige ob obiskovanju župnij, pa tudi ob postu v ljubljanski stolnici. Z vso silo je teža križa pritisnila nanj z izbruhom vojne ter zlorabo časa in dogodkov s strani komunistične partije. V pridigi decembra leta 1943 v stolnici je na prošnjo vernikov povedal nekaj dejstev, za katera je dobro, da jih imamo tudi mi v spominu. Vedel je, kako ga sodijo eni kakor drugi. »Slišite sodbe in obsodbe: da sem največji izdajalec, da pomagam tujcem uničevati lastni narod, kaj vse so govorili in zatrjevali o meni! Videli so me v fašistični uniformi, drugič zopet v uniformi nemškega generala … na Goriškem in na Notranjskem, na Bledu v pogovorih z nemškimi oblastmi … in to v času, ko nisem prestopil niti praga svoje sobe, kaj šele svoje hiše« (12. 12. 1943),« je še spomnil Zore.

Celotno nadškofovo pridigo si lahko preberete TUKAJ.

Škofa Rožmana so po smrti najprej pokopali v Lemontu, osrednjem svetišču ameriških Slovencev. Leta 2013 pa so njegove posmrtne ostanke prenesli v ljubljansko stolnico.

O tem, kako je škof Rožman reševal Jude, si lahko preberete TUKAJ.

Spodaj si lahko ogledate FOTOGALERIJO z včerajšnjega dogodka.

Zadnje novice

Sorodne vsebine