17.9 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Evropski poslanec Franc Bogovič oster zaradi katastrofalnega črpanja evropskih sredstev: “Čas zbijanja vicev je mimo, gospod Šarec, začnite z delom!”

Evropski poslanec Franc Bogovič je oster do vlade Marjana Šarca zaradi slabega črpanja evropskih sredstev in jo zato poziva, da se zresni in črpanje EU sredstev uvrsti med strateške prioritete, pri čemer naj končno začne poslušati potrebe slovenskih občin. Navedel je tudi primerjavo z vlado Janeza Janše, ko so se z Evropsko komisijo izpogajala dodatna sredstva, ki pa so se tudi prenesla iz neizvedljivih projektov na tiste, ki so bili pripravljeni na izvedbo.

 

Evropski poslanec Franc Bogovič se je odzval na objavljeno letno poročilo Računskega sodišča Evropske unije. Ta po njegovih besedah žal zgolj potrjuje to, kar so številni člani odbora Evropskega parlamenta za regionalni razvoj (REGI) izpostavljali v celotnem prejšnjem mandatu, in sicer, da je tako na strani Evropske komisije kot držav članic EU bistveno premalo aktivnosti za pospeševanje črpanja sredstev strukturnih skladov EU. Kot poudarja Bogovič, so jim to nenazadnje priznali tudi predstavniki Evropske komisije na enem prvih sestankov odbora REGI. 24,2 % počrpanih EU sredstev v Sloveniji v petih letih trenutne finančne perspektive, ob trenutnem razsulu na pristojni Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK), po Bogovičem mnenju žal ni nobeno presenečenje: “Bistveno bolj me skrbi, da ob takšni dinamiki črpanja enostavno ne bomo porabili vseh sredstev, ki jih imamo na voljo. Takšen rezultat je po moji oceni posledica nerazumevanja pomena evropske kohezijske politike in politike regionalnega razvoja s strani trenutne vlade in prejšnjih dveh, ki so s popolnoma zgrešeno strategijo pametne specializacije postavile trhle temelje za črpanje teh sredstev. Ob tem, ko številne občine čakajo v vrstah s svojimi pripravljenimi infrastrukturnimi projekti, do katerih pa zaradi usmerjenosti Vlade RS v t. i. ‘mehke vsebine’, ki se večinoma financirajo iz strukturnih skladov EU, ne morejo dostopati, se človek resnično vpraša, kdo je tu nor.”

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine