10.1 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Eva Irgl sklicala sejo komisije za človekove pravice o problematiki statusa družinskih pomočnikov

Ureditev sistema družinskih pomočnikov ni dodelana, zato je treba opraviti razpravo o tem, kako ustrezno urediti položaj in vlogo ter tudi plačilo družinskih pomočnikov. 

 

Predsednica komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti Eva Irgl je za danes ob 13. uri sklicala sejo komisije, na kateri bodo poslanke in poslanci obravnavali problematiko statusa družinskih pomočnikov.

Eva Irgl se je namreč nedavno sestala s predstavniki Socialne zbornice Slovenije, natančneje s sekcijo za družinske pomočnike, ki so ji predstavili težave, s katerimi se soočajo družinski pomočniki. Na sestanku so tudi opozorili, da ministrstvo za zdravje ter ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti omenjene težave želita reševati z zakonom o dolgotrajni oskrbi, ki pa je že leta in leta v pripravi.

Predsednica komisije je glede na navedeno štela kot primerno, da komisija za človekove pravice obravnava status družinskih pomočnikov, zlasti v primerjavi s statusom in položajem osebnih asistentov, pri katerih je njihov status bistveno bolje urejen in tudi definiran. 

Na seji komisije je tako pričakovati razpravo o tem, na kakšen način bi lahko položaj družinskih pomočnikov izenačili s položajem redno zaposlenih na podobnih delovnih mestih. Družinski pomočnik mora biti namreč ob invalidni osebi 24 ur na dan, vse dni v tednu, za razliko od, na primer, osebnega asistenta.

Predsednica komisije Eva Irgl je na sejo komisije tako povabila mag. Ksenijo Klampfer, ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Aleša Šabedra, ministra za zdravje, Petra Svetino, varuha človekovih pravic, mag. Naceta Kovača, predsednika Socialne zbornice Slovenije, Majo Lombardo, predsednico Sekcije družinskih pomočnikov Socialne zbornice Slovenije, Valerijo Lekić Poljšak, predsednico Skupnosti socialnih zavodov Slovenije,  Mirjano Česen, predsednico Skupnosti varstveno delovnih centrov Slovenije, mag. Barbaro Kobal Tomc, direktorico Inštituta Republike Slovenije za socialno varstvo,  izr. prof. dr. Jože Ramovš, predstojnika Inštituta Antona Trstenjaka, predstavnike društva Vesele nogice ter družinske pomočnike: Tanjo Lavrenčič, Dorico Petrič in Mirana Šterna. 

Zadnje novice

Sorodne vsebine