9.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Dvojni “cvek” za Angeliko: po ekspresnem državljanstvu ekspresno padla na obeh odborih

Po hitri predstavitvi pred poslanci so kandidatko za ministrico Angelika Mlinar ponoči pred 23. uro večinsko zavrnili poslanci v odboru za evropske zadeve s sedmimi glasovi za in devet proti, pa tudi v odboru za gospodarstvo, kjer se je glasovanje izteklo v pat z osem proti osem. Pred tem je Mlinarjeva po predstavitvi zavrnila bolj provokativna vprašanja. Odgovarjala ni celo poslancu SNS Janiju Ivanuši, ki jo je vpraševal o lojalnosti in o tem, ali bo živela v Ljubljani ali na Dunaju. Poslanci SNS so ključni podpornik vlade, ki ga potrebuje za izvolitev. A za kandidatko, čeprav je nekaj pomislekov tudi v DeSUS, ni še nič izgubljeno.

 

Praviloma vladni peterček hitro najde dovolj rezervnih sil v opoziciji, ker si tam kar nekaj poslancev ne želi predčasnih volitev ali relativnega zmagovalca volitev Janeza Janše (SDS) na vrhu drugačne vlade. Kako se bo izteklo v državnem zboru ob predlogu Marjana Šarca in Alenke Bratušek je, skratka, še nejasno.

Za izvolitev Mlinarjevi bo, če je SNS ne podpre soglasno, zadoščalo, če bo nekaj drugih manjkalo ali se vzdržalo. Potrebna bo navadna večina navzočih. Po negativnem mnenju lahko premier kandidatko tudi še umakne, a to se zgodi redko.

Ko se vladajočim nenadoma mudi
Premier Marjan Šarec (LMŠ) je Angeliko Mlinar (SAB) za ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijo predlagal šele včeraj, skoraj hkrati, ko je prisegla kot državljanka. Že za danes pa sta Gregor Perič (SMC) in Igor Peček (LMŠ) sklicala skupno sejo odborov za evropsko unijo in gospodarstvo, da bi se kandidatka za ministrico predstavila, čeprav to ni bilo najbolj v skladu s poslovnikom državnega zbora.

Poslovnik pravi tako: “Vsak kandidat za ministra se najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidatur predstavi pristojnemu delovnemu telesu državnega zbora in odgovarja na vprašanja njegovih članov.

Po še neuradnih informacijah iz državnega zbora so poslovniški rok (najmanj tri dni) skrajšali tako, da se je Mlinarjeva sama odpovedala daljšemu času za pripravo predstavitve. Neuradno bi naj podobno v preteklosti s predstavitvami pohiteli že ob volitvah ene od vlade Janeza Janše (SDS), ko so se ministri tudi že predstavili tretji in ne četrti dan, ki je prvi mogoč, če bi se držali kar piše v poslovniku.

Predstavitev Mlinarjeve se je zvečer tudi začela, iz opozicije pa zaradi krajšanja rokov niso protestirali, alternativa bi bilo namreč najbrž odločanje o ministrici čez božične in novoletne praznike.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine