9.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Dvojna merila programskih svetnikov RTVS: branijo novinarje omenjene medijske hiše, a le tiste “izbrane”

Programski svet RTVS zmeraj podpira pokončno novinarstvo, brez ozira na politično, svetovno nazorsko ali versko pripadnost avtorjev. Napade s težnjami, ki bi lahko prizadele neodvisnost RTVS in medijsko profesionalnost njenih sodelavcev, pa programski svet odločno zavrača, so v izjavi po dopisni seji zapisali v programskem svetu.

 

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na tretji dopisni seji, ki je potekala med 2. in 6. aprilom, sprejel izjavo, s katero je stopil v bran neodvisnemu in profesionalnemu delovanju zaposlenih.

“Slovenija živi sredi epidemije, vstopa v gospodarsko recesijo in se srečuje s povečevanjem socialnih težav in stisk ljudi. Priča smo izjemnim prizadevanjem osebja v zdravstvu, v organizacijah oskrbe prebivalstva in zagotavljanja varnosti. Vlada in druge pristojne institucije pripravljajo in izvajajo velike posege v javno življenje ter projekte za podporo prebivalstvu in gospodarstvu. Slovenija se organizirano sooča s kompleksno krizo. Javni mediji pri tem odigravajo pomembno vlogo obveščanja, seznanjanja, razlaganja, pomirjanja in odprte razprave,” so navedli v izjavi.

RTVS, ki združuje televizijo, radio in splet ter edini olajšuje sprejem osebam s težavami sluha in vida, je v teh okoliščinah opravljanju svojega poslanstva prilagodil programske sheme. Povečal se je obseg ustreznih vsebin predvsem v informativnem programu, v okvirih kadrovskih in žal omejenih finančnih zmožnosti pa RTVS izvaja tudi druge, zakonsko predpisane programske vsebine.

Kot so poudarili, to ob skrbi za samozaščito terja od vodstva, uredniškega zbora in vseh zaposlenih, še posebej novinarjev, veliko napora in požrtvovalnosti za profesionalno delo. Programski svet RTVS ceni njihova prizadevanja, jih podpira pri izvajanju nalog v zahtevnih razmerah in jim izreka zahvalo za trud.

Obenem pa v programskem svetu ugotavljajo, da je RTVS in da so nekateri njeni sodelavci v tem obdobju tarča občasnih napadov, kar otežuje njihovo delo v javno korist. “Pluralnost mnenj, odprta dialoškost in kritika so nekatera od trajnih vodil programske politike RTVS,” so poudarili.

Kritika programov, oddaj in nastopov je po njihovih navedbah vedno dobrodošla, ker pomaga k izboljšanju. “Napade, ki pa bolj ali manj odkrito vsebujejo težnje, ki bi lahko prizadele neodvisnost RTVS in medijsko profesionalnost njenih sodelavcev, pa programski svet odločno zavrača,” so še zapisali.

Seveda pa bi glas programskih svetnikov pričakovali tudi ob številnih napadih na Jožeta Možino, enega najbolj znanih ustvarjalcev na RTVS…

Zadnje novice

Sorodne vsebine