21.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Državni zbor bo o Janši kot novem predsedniku vlade predvidoma odločal v torek, predsednik DZ Židan napovedal odstop ob izvolitvi mandatarja

DZ bo o kandidatu za predsednika vlade Janezu Janši predvidoma odločal v torek. DZ predsednika vlade izvoli z najmanj 46 glasovi na tajnem glasovanju. Kot kaže, se je Janši obeta dovolj poslanskih glasov za izvolitev.

 

Prvaka SDS Janeza Janšo je za novega predsednika vlade predsednik republike Borut Pahor predlagal v sredo, potem ko je opravil še zadnji krog posvetovanj z vodji poslanskih skupin.

Večer pred tem so stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS podpisale koalicijsko pogodbo. Tako so Janši, kot kaže, obeta dovolj poslanskih glasov za izvolitev. Od skupno 48 poslancev omenjenih strank je javno nasprotovanje vstopu v vlado napovedal le poslanec SMC Jani Möderndorfer. Podporo Janševi vladi pa je napovedal tudi poslanec SNS Jani Ivanuša.

Časovni potek seje DZ, ki se bo sicer začela v ponedeljek z vprašanji poslank in poslancev, je danes določil kolegij predsednika DZ. Mora pa s to točko DZ še razširiti dnevni red seje ob njegovi potrditvi na začetku seje.

Po torkovem glasovanju o novem predsedniku vlade se bo zasedanje nadaljevalo še v sredo in četrtek.

Židan: Takoj po predvideni izvolitvi mandatarja bom odstopil z mesta predsednika DZ

Predsednik DZ Dejan Židan je napovedal, da bo takoj po predvideni izvolitvi novega predsednika vlade Janeza Janše, o čemer bo DZ na tajnem glasovanju odločal v torek, odstopil z mesta predsednika DZ. To je po njegovih ocenah korektno, saj je nastala neka druga politična večina, ki mora imeti svojega predsednika DZ.

Novoimenovani predsednik vlade na podlagi zakona o vladi in poslovnika DZ predlaga imenovanje ministrov državnemu zboru najpozneje v 15 dneh po izvolitvi.

Če so dogovorjeni, lahko predlog vložijo v postopek v roku nekaj dni, nakar sledijo predstavitve kandidatk in kandidatov za ministre, je v izjavi za TV Slovenija in STA v DZ dejal Židan in ocenil, da lahko pridemo do nove vlade zelo hitro, v roku dveh tednov.

Mesto novega predsednika ali predsednice DZ po predvidenem kadrovskem razrezu nove koalicije SDS, SMC, NSi in DeSUS pripada SMC. V zadnjih dneh so se pojavljali namigi, da bi to mesto lahko zasedla poslanka SMC Janja Sluga, a je v izjavi v DZ danes zatrdila, da ni kandidatka. V stranki se o tem, kdo bo ta položaj zasedel, po njenih besedah še niso dogovorili.

Prvaki SDS, SMC, NSi in DeSUS so koalicijsko pogodbo podpisali v torek, predsednik republike Borut Pahor pa je predsednika SDS Janeza Janšo za novega predsednika vlade državnemu zboru predlagal v sredo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine