6.4 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič: Z aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi Slovenska vojska dobi večja pooblastila izključno za varovanje državne meje, ne pa za njeno delo v notranjosti države!

Slovenska policija v zadnjem času zaznava povečanje števila nezakonitih prehodov državne meje, medtem pa se zaradi ukrepov v zvezi z omejevanjem koronavirusa sooča še s povečanim obsegom dela. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v sredo napovedal, da bo predlagal aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi, s katerim se vojski podeli izredna pooblastila. Kljub temu, da je Hojs jasno in glasno poudaril, da gre pri tem izključno za to, da se zavaruje južno mejo s Hrvaško – zunanjo schengensko mejo, ki smo jo dolžni zaščititi, se je Levica z vsemi silami uprla in k temu pozvala še stranki SD in LMŠ. 

 

Minister Aleš Hojs je odločno zanikal očitke nekaterih poslancev, ki so dejali, da želijo s tem vojsko poslati na ulice, da vojska s tanki pride na slovenske ceste. Pri tem pa ob povečanju števila nezakonitih prehodov migrantov še vedno niso povsem razjasnjeni odnosi s sosednjo Hrvaško, ki za vračilo teh migrantov po zadnjih podatkih želi potrdila, da niso okuženi z novim koronavirusom, kar pa prispeva k dodatnim zapletom in obremenjuje policiste na južni meji s procedurami, testi, dodatnimi analizami, papirologijo, itd.

Mahnič: Policiste želimo deloma razbremeniti pri varovanju državne meje
Za komentar glede aktivacije 37.a člena Zakona o obrambi smo povprašali novega državnega sekretarja za nacionalno varnost v Kabinetu predsednika vlade Žana Mahniča, ki je povedal, da so izjemno hvaležni policistkam in policistom, ki v teh dneh požrtvovalno skrbijo za varnost državljank in državljanov, pri čemer so tudi sami izpostavljeni različnim tveganjem. “Ker jih želimo deloma razbremeniti, jim želimo na pomoč poslati Slovensko vojsko pri varovanju državne meje.”

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine