6.9 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Dr. Jože Dežman se vrača na čelo direktorja Muzeja novejše zgodovine Slovenije – pred samim muzejem pa že prvi žaljivi napisi

V javnost je prišlo sporočilo, da je prejšnji teden, natančneje 18. decembra, minister za kulturo Vasko Simoniti imenoval novega direktorja Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Slednjega bo vodil Jože Dežman.

 

Dežman je sicer omenjeno ustanovo vodil že v mandatu 2005-2010, mandat pa naj bi začel prvega februarja 2021 in traja do 31. januarja 2026.

 

Se je pa na ploščadi pred muzejem danes ponoči pojavil napis “Sramota”, iz česar lahko sklepamo, da je ta “performans” povezan z imenovanjem novega direktorja, pa čeprav je bila informacija o tem objavljena šele danes opoldne.

 

Dosedanja direktorica Kaja Širok je sporočila, da so dogodek prijavili policiji. “Vandalizem ostro obsojamo in se od tem zaskrbljeno sprašujemo o vlogi ter pomenu kulturnih inštitucij danes. Smo in želimo ostati samostojne ustanove, ki nadzorujejo vsebino in celovitost svojih programov, razstav in dejavnosti, ne glede na vir financiranja ali model upravljanja. Naša strokovna in institucionalna integriteta je tu na prvem mestu, ne pristajamo na ustrahovanja in diskreditacijo našega dela. Smo in ostajamo družbeno odgovorni, spodbujamo neodvisnost in znanstveno svobodo, strpnost in medsebojno spoštovanje brez ogrožanja profesionalni muzejskih standardov,” je zapisala v odzivu za javnost.

So avtorji grafičnega “performansa” že prej vedeli, da bo odlok o novem direkturju muzeja novejše zgodovine objavljen danes? (foto: MNZS)

Zadnje novice

Sorodne vsebine