5.6 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Dr. Dimitrij Rupel o sprejemu ustavnih dopolnil pred tridesetimi leti: “Šlo je za poskus takratnih komunistov oziroma starih strank, da se prilagodijo novim razmeram”

Slovenska republiška skupščina iz časa enopartijskega sistema je na današnji dan pred 30 leti sprejela 81 ustavnih dopolnil, ki so precej spremenila takratno slovensko socialistično ustavo. Z njimi je bila potrjena pravica Slovencev do samoodločbe in določeno, da lahko izredne razmere razglasi le slovenska skupščina. Tedanjih dogodkov se bodo spomnili s sprejemom pri predsedniku Pahorju.

 

 

Kot je zapisano na spletni strani www.dvajset.si, je slovenska skupščina dopolnila sprejela, da bi zagotovila večjo suverenost Slovenije znotraj takratne jugoslovanske federacije. Tedanji čas je bil namreč v takratni socialistični Sloveniji čas demokratičnega vrenja, ki se je začel v drugi polovici 80. let prejšnjega stoletja z izidom 57. številke Nove revije in končal z odcepitvijo Slovenije od Jugoslavije junija 1991.

Kot je v četrtkovem nagovoru poslancem DZ dejal predsednik DZ Dejan Židan, je bil sprejem ustavnih dopolnil do danes “v evropskem prostoru edinstven primer razvojne spremembe političnega in gospodarskega sistema, ki je izpostavil suverenost slovenskega naroda ter pravico, da njegovi demokratično izvoljeni državni organi odločilno vplivajo na položaj, pravice in dolžnosti Slovenije v okviru takratne Jugoslavije”.

Dodatno težo sprejemu dopolnil po njegovi oceni dajejo razmere, ki so vladale v tistem času, “saj so bile progresivne odločitve političnih sil v Sloveniji trn v peti večini v Jugoslaviji”. “Le enotnost slovenskega naroda ter pogum in odločnost naših predstavnikov v organih federacije so pripomogli, da zvezni organi že ob sprejetju amandmajev niso poskušali z oboroženim napadom onemogočiti postopkov,” je dejal.

Manj idilično dopolnila vidi Dimitrij Rupel, ki je bil v procese osamosvajanja tesno vpet z v začetku leta 1989 ustanovljeno Slovensko demokratično zvezo. Pri sprejetju dopolnil je šlo po njegovem mnenju za poskus “takratnih komunistov oziroma starih strank, da se prilagodijo novim razmeram, in poskus posnemanja novih strank”, ki so zahtevale demokratizacijo. “Sprejem amandmajev je bil na nek način sicer hvalevredno dejanje, saj je od takratnih starih strank zahteval določen napor, a četudi dopolnil ne bi bilo, bi se stvari vseeno razvijale tako, kot so se,” je dejal za STA.

Sprejetja dopolnil se bodo danes spomnili na slavnostnem sprejemu, ki ga pripravlja predsednik republike Borut Pahor. Slavnostna govornika bosta predsednik takratne slovenske skupščine Miran Potrč in predsednik njene zakonodajno-pravne komisije Tone Jerovšek. Sprejema se bo udeležil tudi Židan.

Zadnje novice

Sorodne vsebine