17 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Dolenjska VSO je v spomin na osamosvojitvene dogodke na domačiji Klepec v vasi Krasinec postavil spominsko ploščo

V vasici Krasinec na domačiji Klepec je VSO Dolenjska, Bela krajina postavil spominsko ploščo v spomin na osamosvojitvene dogodke.

 

Tu je bila v času vojne za Slovenijo nastanjena četa Slovenske vojske. V stanovanjski hiši pa je bila skrivaj postavljena tudi velika UKV postaja z anteno za komuniciranje. Poleg stanovanjske hiše je bilo skrivno skladišče municije, orožja, ročnih granat, bazuk in protitankovskih nagaznih min, v hlevu pa je bil skrit protiavionski top z ogromno municije. Na vrtu je bila postavljena vojaška kuhinja, kjer se je vsakodnevno kuhalo obroke za vse vojake. Družina Klepec je ponoči večkrat bežala iz hiše s samo vrečko oblek in najnujnejših stvari.  

S strani države niso dobili ne statusa vojnega veterana, ne kakršnekoli odškodnine, do 19.12.2019 ni bila postavljena niti spominska plošča ali drugo primerno obeležje.

Odkritja spominske plošče so se udeležili podpredsednik VSO Franci Feltrin, član predsedstva VSO Slavko Kmetič, predsednica pokrajine VSO Dolenjska, Bela krajina mag. Maja Kocjan ter praporščaki VSO.

Zbrane je najprej nagovorila Maja Kocjan, ki se je v imenu mlajše generacije zahvalila družini Klepec za njihov prispevek pri osamosvojitvi RS. Ravno zaradi takih pogumnih ljudi je bila naša vojna kratka, brez številčnejših žrtev. »Ponosna sem na to družino iz Bele krajine. Enkrat bodo naši otroci ponosni, da smo si izborili svojo državo« je svoj nagovor sklenila Kocjanova.

V imenu VSO je navzočim spregovoril Franci Feltrin, ki je poudaril pomen Demosa pri osamosvojitvi: »V Demosu smo vedeli, da za nami stoji slovenski narod, zato smo si upali. Danes me zaboli, ko vidim, da so tisti, ki so bili proti osamosvojitvi več na televiziji in se bolj oglašajo. Slovenska osamosvojitev je v resnici šla skozi šivankino uho. Prejšnji oblasti je ušla samo osamosvojitev, vse ostalo so si prilastili. Ohraniti moramo, kar je Demos ustvaril. Ponosen sem, da se vas je danes tukaj toliko zbralo. Želim, da duh osamosvojitve ostane na podeželju.«

Slavko Kmetič pa je spomnil, da se danes, žal, slavijo dogodki, ki jih ni bilo. Pritrdil je besedam Francija Feltrina, da je slovenska država resnično čudež, posledica hrabrih posameznikov in neverjetnih dogodkov. »Čestitam vam, družini Klepec, ker ste sprejeli vojsko v svojo hišo. Vsi, ki ste tako pomagali pri osamosvojitvi ste bili na spisku maščevanja, če bi zmagala agresorska Jugoslovanska armada«. V čustvenem pričevanju je g. Klepec povedal, kaj se je v času vojne za Slovenijo dogajalo na njihovi domačiji. Vojski so nudili vse, od prenočišča do higiene in hrane, skladiščenje orožja in municije, v zahvalo pa niso od države prejeli nobene odškodnine. »Bilo je hudo, a jaz sem to naredil za Slovenijo!« je ponosno dejal Jože Klepec. Po uradnem delu je sledilo druženje na Ekološki kmetiji Klepec.

VSO Dolenjska, Bela krajina

Zadnje novice

Sorodne vsebine