18.5 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Delodajalci vlado opozarjajo na mnoge nejasnosti v predlogu za ukinitev dopolnilnega zavarovanja

Delodajalske organizacije so opozorile na številne nejasnosti in nedoslednosti v predlogu novele zakona o zdravstvenem varstvu, ki jo bo DZ obravnaval v četrtek. Kot ocenjujejo, lahko predlog povzroči resne težave v zdravstvenem sistemu, zato pozivajo, naj se sprememb zakona ne podpre, dokler niso razrešena vsa vprašanja.

 

Spomnimo: omenjeni nedosledni predlog novele zakona je vložila Levica, nato pa ga je matični odbor DZ bistveno preoblikoval. Delodajalci pa zdaj pravijo, da v obrazložitvi ni pojasnil glede finančnih posledic na zdravstveno blagajno in na druga javno finančna sredstva. Z začetkom uporabe bi se lahko neposredno povečala javna poraba v višini skupnega zneska pobranega obveznega pavšalnega prispevka, kar lahko pomeni tudi kršitev fiskalnega pravila, so opozorili.

V pozivu vsem poslancem so delodajalske organizacije med drugim navedle opozorila upravnega odbora Zavoda za zdravstveno zavarovanja Slovenije (ZZZS). Med drugim so izpostavili, da predlagana višina pavšalnega prispevka 29 evrov ne bi bila dovolj za zagotavljanje pokritja vseh povečanih odhodkov ZZZS zaradi ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in prehoda na stoodstotno kritje pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Ob tem so delodajalske organizacije poudarile, da je obvezni pavšalni prispevek namenski prispevek za socialno varnost, ki se ga mora z vidika ohranitve enotnosti davčnega sistema davčno enako obravnavati kot prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje. “Posledično se mora obvezni pavšalni prispevek upoštevati kot odbitna postavka pri določanju dohodninske osnove,” so zapisali. Dodali so, da spreminjanje višine obveznega pavšalnega prispevka tudi ni možno preko valorizacije, ki jo predlaga novela zakona, ampak je za to potreben zakon.

Predlagane spremembe, ki uvajajo le enega plačnika za storitve iz naslova obveznega socialnega zdravstvenega zavarovanja in v katerem so odsotne kakršnekoli omejitve v obliki zasebnega plačila, bodo zaradi povečanih zahtev uporabnikov storitev nedvomno že na kratek rok povzročile dodatne finančne pritiske na nosilca obveznega zdravstvenega zavarovanja, so prepričani v delodajalskih organizacijah. Predlagane spremembe bodo vzpodbudile pritiske na delodajalce po povišanju bruto plač, prav tako pa spremembe ne vsebujejo nikakršnih vzpodbud za bolj racionalno poslovanje izvajalcev zdravstvenih storitev.

Pod poziv so se podpisale Gospodarska zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije ter Združenje delodajalcev Slovenije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine