10.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Dejstvo: edina rešitev za izboljšanje poštnih storitev je privatizacija Pošte Slovenije

Sindikat poštnih delavcev je v ponedeljek uresničil grožnje in začel stavkati, državljani pa so se bili prisiljeni soočiti še z dodatnimi motnjami v delovanju socialističnih poštnih storitev, s katerimi že tako ali tako nihče več ni zadovoljen. Stavkajoči tako državno družbo izsiljujejo za višje plače, pa čeprav povprečno mesečno izplačilo v dostavi že zdaj znaša prek 1.000 evrov neto, za poštnimi okenci pa celo skoraj 1.200 evrov neto. Uprava se je sicer pripravljena pogovarjati tudi o dvigu plač, a nikakor ne na način, ki bi ogrozil poslovanje in delovna mesta. Za komentar smo prosili analitika Mitjo Iršiča, ki odziv menedžmenta ocenjuje kot korekten, kritičen pa je do stavkajočih, ki jim je, po njegovih besedah, težko razložiti ekonomsko resničnost. Rešitev za izboljšanje poštnih storitev je tako privatizacija Pošte Slovenije skupaj z liberalizacijo trga, ki bo ne le omogočil boljšo kakovost poštnih storitev potrošnikom, pač pa tudi boljše pogoje zaposlenim. Številne države imajo že izredno dobre izkušnje s privatizacijo svojih poštnih podjetij!

 

Sindikat poštnih delavcev SPD, eden od dveh reprezentativnih na Pošti Slovenije, je po neuspešnih pogajanjih v ponedeljek uresničil grožnjo in začel stavkati. V SPD vztrajajo pri desetodstotnem dvigu plač, uprava državnega podjetja pa pravi, da bi z ugoditvijo zahtevi pošta že naslednje leto poslovala negativno. Razlikujejo se tudi ocene glede udeležbe. Medtem ko so iz sindikata dopoldne sporočili, da se jim je pridružila več kot polovica vseh pismonoš in tistih, ki delajo za poštnimi okenci, med njimi naj bi bilo kar 70 odstotkov vseh poštarjev v jutranji dostavi, naj bi se po podatkih poslovodstva stavki pridružila manj kot tretjina zaposlenih. Kot je za Slovensko tiskovno agencijo povedal predsednik sindikata Saša Gržinič, skoraj ni pošte v Sloveniji, kjer pismonoše ne bi stavkali, marsikje skupaj s sodelavkami in sodelavci na poštnih uradih. Delo so po njegovih informacijah ustavili po vsej državi, v največjem deležu na Obali, od koder sindikat tudi prihaja, visoka udeležba je tudi v Mariboru, Celju, Novem mestu in Kranju.

Zaposleni za poštnimi okenci prejemajo skoraj 1.200 evrov mesečno neto
Ob začetku stavke Sindikata poštnih delavcev je generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak povedal, da so se pripravljeni pogovarjati tudi o dvigu plač zaposlenim, a na način, ki ne bo ogrozil poslovanja in delovnih mest. Medtem ko v sindikatu menijo, da stavka več kot polovica zaposlenih, je teh po mnenju uprave manj kot tretjina. Trenutno povprečno mesečno izplačilo v dostavi znaša 1.040 evrov neto, za zaposlene za poštnimi okenci pa 1.194 evrov neto. Ugoditev stavkovnim zahtevam sindikata bi pomenila, da bi pošta z letom 2020 začela poslovati negativno. Poleg že februarja dogovorjenega šest milijonov evrov težkega povečanja mase plač v letošnjem letu ter dodatnih 11 milijonov evrov v letu 2020 bi dodaten desetodstoten dvig pomenil še dodatnih 12 milijonov evrov. “Na takšen nerealno pričakovan dvig plač ne moremo pristati. Po našem mnenju je stavka neupravičena, saj že obstoječi sporazum izboljšuje pogoje za zaposlene. Zato smo na pogajanjih povedali, da se sicer lahko pogovarjamo o zvišanju plač in dogovor prenesemo v leto 2020, ko se bodo začela tudi pogajanja o novi kolektivni pogodbi,” je dejal Novak.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine