9 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Danes začela veljati novela zakona o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo 1991

Piše: C. R.

Danes je začela veljati novela zakona o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo 1991, ki razširja pravico do pavšalne odškodnine na družinske člane civilnih žrtev osamosvojitvene vojne. Po neuradnih ocenah gre za 10 otrok in 15 zakoncev oz. staršev civilnih žrtev vojne za Slovenijo.

V času osamosvojitvenih dogodkov in vojne za Slovenijo leta 1991 je prišlo tudi do smrtnih žrtev. Družinski člani pripadnikov Teritorialne obrambe RS oziroma organov za notranje zadeve imajo že določene pravice v veljavnem zakonu, z novelo se dodaja nova kategorija, in sicer družinske člane civilnih žrtev vojne za Slovenijo.

Med družinske člane civilnih žrtev se štejejo otroci, ne glede na njihovo starost v času smrti starša, starši in zakonci oziroma zunajzakonski partnerji, ki niso sklenili nove zakonske zveze oziroma zunajzakonske skupnosti. Vsaj tri leta trajajoča življenjska skupnost, ki je po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerjih izenačena z zakonsko zvezo, ima po tem zakonu enake pravne posledice kot zakonska zveza.

Če je oseba s statusom upravičenca do odškodnine umrla, pripada pavšalna odškodnina njenim dedičem prvega dednega reda po predpisih, ki urejajo dedovanje.

Novela zakona tako na enak način omogoča zakoncem oziroma zunajzakonskim partnerjem, otrokom in staršem civilnih oseb, ki so umrle, bile ubite ali pogrešane zaradi nasilnih dejanj ali prisilnih ukrepov JLA ali organov za notranje zadeve dotedanje SFRJ v času od 24. maja 1991 do 18. oktobra 1991, da uveljavijo pravico do pavšalne odškodnine.

Zahtevo za priznanje pavšalne odškodnine na podlagi zakona lahko vložijo upravičenci v šestih mesecih od uveljavitve tega zakona, poroča STA.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine