22.9 C
Ljubljana
sobota, 31 julija, 2021

Danes v državnem zboru prva razprava glede uvedbe naborništva

Poslanke in poslanci bodo na današnjem nadaljevanju redne seje državnega zbora med drugim opravili prvo razpravo glede novele zakona o vojaški dolžnosti, ki so jo pripravili v poslanski skupini SDS in ki predvideva ponovno uvedbo naborništva v obliki služenja 6-mesečnega vojaškega roka. Postopno uvajanje naborniškega sistema in šestmesečnega vojaškega roka je zapisano tudi v novi koalicijski pogodbi.

 

Že dolga leta smo priča nenehnemu rezanju sredstev za Slovensko vojsko, trend nenehnega upadanja števila pripadnikov Slovenske vojske pa se kljub več letnim opozorilom ne zaustavlja. V poslanski skupini SDS so prepričani, da se je pojavila potreba po sprejetju sistema, ki bi v relativno kratkem času lahko zagotovil zadostno število usposobljenih ljudi, ki bi bili v primeru spremenjenih varnostnih sprememb sposobni varovati domovino. Sposobnost države za učinkovito odzivanje na vojaške grožnje bo odvisna predvsem od zagotovitve pogojev za pravočasno preoblikovanje Slovenske vojske z vidika njene popolnjenosti, opremljenosti, organiziranosti, usposobljenosti in pripravljenosti.

V poslanski skupini SDS so v preteklosti že predlagali dva konkretna ukrepa, ki pa sta bila zavrnjena, in sicer zagotovitev 2 % BDP za obrambo in uvedba nacionalne garde. Glede na situacijo smo se zato odločili, da tokrat predlagamo reaktivacijo naborniškega sistema, ki jo lahko dosežemo s spremembo zakona o vojaški dolžnosti.

Prva obravnava
Stranke, ki so pred kratkim podpisale novo koalicijsko pogodbo, so med drugim vanjo zapisale tudi “postopno uvajanje naborniškega sistema in šestmesečnega vojaškega roka”. Ob tem naj dodamo, da smo v poslanski skupini SDS novelo zakona vložili v parlamentarno proceduro, še preden je prejšnja koalicija razpadla. Danijel Krivec je v včerajšnji izjavi za medije tako dejal, da gre za prvo obravnavo, “na osnovi tega bodo potem tudi velike možnosti za nadaljnje spremembe. Kdaj bo drugo branje, je odvisno od dogovora v koaliciji, dnevni red seje je bil potrjen pred razpadom vlade in odstopom predsednika vlade, kdaj bo naslednje branje omenjenega zakona pa je seveda odvisno od dogovora v koaliciji,” je še povedal Danijel Krivec.

Poslanci danes tudi o noveli zakona o Ustavnem sodišču
Poslanke in poslanci bodo danes obravnavali tudi novelo zakona o Ustavnem sodišču, s katero v poslanski skupini SDS predlagajoo nekatere spremembe v postopku obravnave zahteve za oceno ustavnosti določenih zakonov v primerih, ko zahtevo na Ustavno sodišče naslovi skupina poslank in poslancev. S spremembami predlagamo, da Ustavno sodišče nadaljuje z obravnavo zahteve, ki jo podala skupina poslancev, tudi v primerih, ko se državni zbor razpusti, poslancem pa preneha mandat.

Zadnje novice

Sorodne vsebine