11.6 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Civilna iniciativa Dovolj.je stopnjuje pritisk: zahteva takojšen odstop ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta in generalnega vizitatorja lazaristov Tomaža Mavriča

Civilna iniciativa Dovolj.je je, kot poročajo nekateri mediji danes sklicala novinarsko konferenco, na kateri je nadškofa msgr. Stanislava Zoreta pozvala k odstopu, prav tako je k odstopu pozvala tudi vrhovnega predstojnika Misijonske družbe (oz. lazaristov) Tomaža Mavriča.

 

Razlog za ta poziv vidijo v njunem neizpolnjevanju »načel in predpisov ki na področju razkrivanja spolnih zlorab veljajo v Katoliški Cerkvi«. Kot razlog odstopa pa navajajo primera duhovnikov Marjana Zupanca (ljubljanska nadškofija) in Jožeta Planinška (lazaristi). Omenjena primera razkrivata »načrtno prikrivanje odgovornosti predstojnikov«, kajti vse od razkritja njunih in podobnih spolnih prekrškov pri cerkveni oblasti ni prišlo do ustreznih ukrepov in ravnanj, ki bi vodila k zaščiti žrtev spolnih zlorab in k pravno in moralno primernemu epilogu, so dejali. V zvezi s tem predlagajo, da naj »vrhovne avtoritete Cerkve« odobrijo spregled zastaranja rokov in omogočijo ponovno vzpostavitev postopkov. Prav tako so pozvali tudi Slovensko škofovsko konferenco, naj zaradi nesposobnosti razreši Ekspertno skupino za reševanje problematike spolnih zlorab, pač pa naj po zgledu francoskih škofov ustanovi neodvisno komisijo.

Slovenska škofovska konferenca je pozive k odstopu nadškofa Zoreta že zavrnila (več o tem TUKAJ). Zanimivo je tudi, da se je poziv iniciative Dovolj.je pojavil dva dni po zasedanju SŠK, kjer so dopolnili dosedanji seznam ukrepov. Več o tem TUKAJ.

Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah pa je možnost, da bi Sveti sedež posegel podobno kot leta 2013, dokaj velika.

Zadnje novice

Sorodne vsebine