8.2 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Častno priznanje Boruta Meška za življensko delo podelili ustanovitelju Ognjišča Francu Boletu

Častno priznanje Boruta Meška za življenjsko delo, ki ga podeljuje Združenje novinarjev in publicistov (ZNP), je letos prejel pionir krščanskega medijskega prostora in ustanovitelj projekta Ognjišče Franc Bole. Nagrado za izjemne dosežke v novinarstvu sta prejela Hanzi Tomažič in Peter Jančič.

 

V ZNP so prepričani, da bi v Sloveniji težko našli človeka, ki je toliko naredil in žrtvoval za svobodo medijev kot Franc Bole. Da je njegovo delo v medijih pomembno za propad diktature in nacionalno osamosvojitev, mu je nenazadnje priznala tudi slovenska država, ko je iz rok predsednika republike prejel red za zasluge, so zapisali v obrazložitvi nagrade.

Duhovnik Bole je bil rojen v času fašizma in v šoli ni imel niti ene same ure slovenskega jezika. Po študiju na ljubljanski teološki fakulteti in duhovniškem posvečenju je v Postojni ustanovil revijo Ognjišče, kasneje pa tudi Radio Ognjišče, ki je kot prvi slovenski radio oddajal na internetu (1997). Ustanovil je tudi televizijo TV3, ki pa jo je moral po nekaj letih prodati.

Bole je ob zahvali za prejeto nagrado povedal, da se je kot duhovnik vedno zavedal, kako veliko moč ima ravno tiskana beseda. “A tudi druga sredstva javnega obveščanja, kot sta radio in televizija, so omogočila, da imajo danes mediji še vedno velik vpliv, in za mene kot duhovnika je to sredstvo, s katerim lahko širim božjo besedo,” je ob prejemu nagrade dejal Bole.

Novinar Hanzi Tomažič je prvi prispevek za Nedeljo, tednik koroških Slovencev, napisal marca leta 1981. Šlo je za potopis o tedenskem študijskem potovanju izobraževalnega Doma v Tinjah po Grčiji. Decembra 2018 je za konec, ko je predal mesto glavnega urednika, znova napisal potopis, in sicer o svoji poti v Kelmorajn.

Tednik Nedelja je pod vodstvom Tomažiča postal še glasilo koroških Slovencev, ki teden za tednom prinaša poglobljeno branje, ne samo o verskih temah, ampak o vseh vidikih življenja na Koroškem. Ne piše pa samo o Koroški, temveč svoj pogled usmerja v vso Slovenijo, Avstrijo in svet, so zapisali v obrazložitvi nagrade.

Tomažič se je prek videa z Nove Zelandije zahvalil za prejeto nagrado, ki jo je v njegovem imenu prejela nova glavna urednica tednika Nedelja Mateja Rihter.

V združenju so za izjemne dosežke v novinarstvu nagradili tudi Petra Jančiča, ki je po mnenju ZNP eden najboljših slovenskih novinarjev. Kolegi ga opisujejo kot “prekaljenega novinarskega mačka”, ki je odprt za razpravo in drugačna mnenja. Pisal je 15 let za Večer, nato za Delo, zdaj ima lasten spletni portal, ki ga je poimenoval Spletni časopis. Lani je izdal tudi knjigo z naslovom Fake news – Lažnive novice, v kateri razkriva zakulisje nekaterih najbolj odmevnih medijskih manipulacij zadnjih let.

V svoji karieri je objavil številne preiskovalne zgodbe, ki so imele konkretne posledice na političnem področju. S svojimi članki in analizami v slovenskem medijskem prostoru pušča neizbrisen pečat, hkrati pa s kritičnim pogledom na novinarski poklic nastavlja ogledalo predstavnikom tako imenovane četrte veje oblasti, so navedli v ZNP.

“Vsaka nagrada je neka čast in vesel sem, da sem dobil priznanje za delo, ki ga ustvarjam sam, kar je dosti težje, kot je bilo prej, ko sem bil pri velikem časopisu,” je dejal Jančič. Izpostavil je, da bi moralo biti več spodbud, predvsem za mlajše novinarje, pa tudi dobrih služb v novinarstvu.

ZNP je častna priznanja začel podeljevati leta 2011 v spomin na urednika in novinarja Boruta Meška, ki je umrl 20. maja 2010.

Zadnje novice

Sorodne vsebine