19.8 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

Brez integritete: za vodenje KPK se potegujejo iztrošeni strankarski kadri

Za vodenje komisije za preprečevanje korupcije je predsednik izbirne komisije Janez Stare predsedniku republike predlagal več še nedavno strankarskih in vladnih političnih funkcionarjev, ki že po definiciji niti vtisa nepristranskosti ne vzbujajo. Politična nepristranskost pri vodenju je nujna za komisijo, ki bi naj bila moralni arbiter ravnanj funkcionarjev.

 

Da Klemenčič sestreli Janšo

Razlog, da je Stare to lahko storil, je, ker v zakonu ni določb, ki bi kandidature donedavnim političnim funkcionarjem prepovedale. Takšne določbe pozna celo zakon o RTV za programske svetnike.

Zakon je notranje ministrstvo pripravilo v času, ko je bil namestnik notranje ministrice Goran Klemenčič, ki je bil že nekaj mesecev po spremembi zakona, ki jo je prej zagovarjal v državnem zboru, izvoljen za predsednika KPK.

Funkcijo je pozneje zlorabil in z nezakonitim ravnanjem sprožil padec vlade Janeza Janše (SDS) in imenovanje vlade Alenke Bratušek (takrat PS) iz njegovega liberalnega bloka. Da je kršil zakon, ker predsedniku vlade Janši ni omogočil, da bi odgovoril na očitke pred objavo ugotovitev, je že po padcu vlade ugotovilo sodišče.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine