-2.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Brez blatenja vlade ne gre – na Večeru objavili osmrtnico STA

Piše: Sara Rančigaj

Medijski napadi na vlado zaradi nefinanciranja STA oziroma neobnovitve pogodbe se stopnjujejo. Uredništvo Večera je posebej v ta namen objavilo osmrtnico, kjer za glavne pogrebnike STA razglašajo vlado. Glede na ravnanje direktorja STA Bojana Veselinoviča pa bi morali prej razmisliti o tem, kdo je tisti, ki v brezupen položaj potiska zaposlene na STA, ki z izjemo njihovega direktorja niso nič krivi. V zasebnem sektorju bi bil direktor, ki skriva dokumentacijo pred lastniki, že zdavnaj razrešen, a ko gre za javno podjetje, zunanji opazovalci uporabljajo drugačne vatle.

Delovalo je, da se bo direktor STA Bojan Veselinovič spametoval in bo končno uredil svojo papirologijo vsaj do te mere, da jo bo lahko poslal Uradu za vladno komuniciranje, a se to ni zgodilo. Direktor Ukoma, Uroš Urbanija je poudaril, da so s strani STA prejeli le en dokument, in sicer račun v višini 169 tisoč evrov. Veselinovič je dokumentacijo obljubil, a se je očitno zataknilo, za razliko od računa, že pri naslovu.

Uredništvo Večera očitno ne razume obravnavane problematike
Veselinoviču pa so na pomoč prihiteli tudi novinarji Večera, saj tudi sami krivijo vlado za nastalo situacijo. Podobno kot že Tonina in Urbanijo, jih na Večeru skrbi usoda zaposlenih na STA, a s to razliko, da za nastalo situacijo krivijo vlado. “Uredništvo Večera izraža polno podporo in solidarnost kolegom z STA. Izčrpavanje v režiji vlade RS, ki je na rob preživetja potisnila za demokratično javnost zelo pomembno medijsko hišo in ogroža delovna mesta, se mora končati!”, je zapisal urednik Matija Stepišnik.

STA tako v nadaljevanju še vedno pelje svojo zgodbo in pravi, da se vlada norčuje tako iz javnosti, kot iz njih. “Že več mesecev ne spoštuje zakonodaje glede financiranja STA niti očitno ni zmožna formalno javiti, komu in kam naj se dostavi dokumentacijo. Očitno je edini cilj Vlade RS bodisi prevzeti popoln vpliv nad javnim medijem ali pa, če ji to ne uspe, poskrbeti za njegovo dokončno razgradnjo in s tem tudi izgubo delovnih mest za sto ljudi,” so zapisali.

Foto: STA

Pri tem bi morali razmisliti, kdo se norčuje in se vprašati, ali je to vlada ali je to njihov direktor Veselinovič. Ukom ga za dokumentacijo prosi že od oktobra lani, torej pol leta. Gotovo so jim že večkrat povedali, kam in komu naj dokumentacijo dostavijo, pa tudi če jim ne bi. Če zanjo pošiljati račune, kot je zapisal premier Janez Janša, bi jim lahko že zdavnaj to uspelo tudi z dokumentacijo. Podobnega mnenja sta tudi Urbanija in minister za obrambo Matej Tonin, ki sta prepričana, da ima Veselinovič svoje zaposlene za talce, zato ju zanje skrbi.

STA mora UKOM-u predložiti ustrezno dokumentacijo, ki bo razkrila njegovo poslovanje
Na UKOM-u so prepričani, da je ravnanje Veselinoviča nesprejemljivo in zavržno. Zahtevajo, da predloži mesečni izkaz uspeha za preteklih 24 mesecev in bilanco stanja, konto kartice vseh prihodkov za zadnjih 24 mesecev, izpisek prometa na banki za zadnjih 24 mesecev, kopijo pogodb vseh naročnikov, seznam vseh naročnikov in vse morebitne spremembe cen za vsako leto posebej v zadnjih petih letih. UKOM omenjene dokumente zahteva, saj obstajajo sumi o spornih poslovnih praksah s strani Veselinoviča, v Ukomu pa ne želijo, da se davkoplačevalski denar steka v sumljive žepe.

Če bi direktor STA predal zahtevano dokumentacijo, bi bilo že pred meseci financiranje urejeno (Foto: Pixabay)

V Ukomu so pojasnili, da so že maja lani ugotovili, da direktor STA mesečno prikazuje izgubo v višini pet tisoč evrov z naslova javne službe. V nadaljnjih preiskavah se je ugotovilo, da so v preteklih letih ta minus pokrivali s poljubnim številom aneksov k osnovni pogodbi. Na podoben način je poslovanje začrtal tudi v letu 2020. Ne glede na to, da je bila osnovna pogodba podpisana 19. decembra 2019, je direktor STA že dva meseca pozneje ugotovil, da se je pri poslovnem načrtu zmotil in z UKOM podpisal dodatno pogodbo za 50 tisoč evrov. Prav zato je bil direktor STA junija pozvan h konsolidaciji poslovanja. Toda kljub temu je v mesečnih poročilih vedno znova prikazoval enak minus.

Izsiljevanje Veselinoviča z zaposlenimi je že zdavnaj preseglo vsako mejo dobrega okusa, saj direktorja v prvi vrsti ne bi smeli skrbeti le lastni interesi. Večer s svojo obtožbo zoper vlado daje vedeti, da lahko vsi direktorji javnih zavodov poslujejo malo po domače in pretakajo proračunski denar, ne da bi odgovarjali za to. Tudi v zasebnem sektorju veljajo pravila, da mora upravljalec ali direktor na zahtevo lastnika vedno predati dokumentacijo, iz katere se ugotavlja njegovo poslovanje, v nasprotnem primeru pa je takšen direktor razrešen.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine