16.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Branko Grims: “Namesto da bi vlada preganjala ilegalne migrante, preganja tiste, ki se skušajo samoorganizirati za zaščito pred njimi”

DZ se je v današnjem nadaljevanju januarske seje lotil prve obravnave vladnega predloga dopolnitev zakona o nadzoru državne meje in predloga novele zakona o varstvu javnega reda in miru. Podporo predlogoma, ki naj bi omogočila pregon oziroma omejitev delovanja t. i. vard ali vaških straž, so napovedali samo v poslanskih skupinah koalicije.

 

Predlagane dopolnitve zakona o nadzoru državne meje prepovedujejo vsakršno ravnanje posameznika ali skupine, ki je enako ali podobno policijskim nalogam pri nadzoru državne meje ali ovira policijo. Predlog novele zakona o varstvu javnega reda in miru pa predvideva sankcije za nošenje imitacij orožja in uniform, je povedal minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Predvidene globe znašajo od 500 do 2000 evrov.

T. i. Štajerska varda po njegovih besedah še naprej novači člane, čeprav je bil predsednik gibanja Zedinjena Slovenija Andrej Šiško spoznan za krivega ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Policija po ministrovih besedah ugotavlja, da se krepi interes za oblikovanje različnih vard. Pripadniki Štajerske varde so oblečeni v enaka oblačila, ki dajejo vtis uniforme. Neredko uporabljajo zasebna vozila, na katerih so nameščene njihove oznake, je dejal.

Do predlogov pa so bili kritični v opoziciji. V SNS se ne strinjajo s tem, da se sankcionira tiste, ki želijo migrantom onemogočiti nezakonit vstop v državo, je prepričan Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je nastopil v maskirni uniformi Slovenske vojske.

V SDS so predloga označili za “blamažo”. “Namesto da bi vlada preganjala ilegalne migrante, preganja tiste, ki se skušajo samoorganizirati z namenom, da se zaščitijo,” je menil Branko Grims.

Zadnje novice

Sorodne vsebine