-1.4 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

Botri iz globoke države se dokončno odrekajo Golobu – sedaj tudi Štrukljevi “svizci” dvigujejo glave in napovedujejo protest

Piše: G. B. 

Sinoči smo objavili novico o že tretji zaporedni anketi, ki je pokazala velik padec podpore vladi in vladajoči stranki Gibanje Svoboda, kar kaže na to, da se politično podzemlje dokončno odreka premierju Robertu Golobu. Češnja na torti pa je odziv SVIZ, nekakšnega trdega jedra sindikatov javnega sektorja, ki ga vodi nekdanji Kučanov zet Branimir Štrukelj. 

Sviz namreč v sredo pripravlja protestni shod pred poslopjem vlade, na katerem bodo izrazili nestrinjanje z vladnim predlogom v pogajanjih o odpravi plačnih nesorazmerij v javnem sektorju. Predlog nesorazmerja ohranja in prenaša v nov plačni sistem, na delovnih mestih s strokovnimi nazivi v vzgoji in izobraževanju ter kulturi pa jih celo povečuje, menijo.

Kaj zahtevajo “svizci”?

V glavnem odboru Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so se za protestni shod odločili konec septembra, ko so na izredni seji razpravljali o poteku pogajanj o prenovi plačnega sistema ter odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah zaposlenih v javnem sektorju. Kot so navedli, jim je vlada po tritedenski prekinitvi pogajanj sredi septembra predstavila konkretnejši predlog odprave plačnih nesorazmerij in prevedbe delovnih mest na novo plačno lestvico, ki ga je ocenila na približno 847 milijonov evrov, poroča STA.

Predlog po prepričanju sindikata predvideva izrazito razvrednotenje strokovnih nazivov v šolstvu in kulturi ter hkrati poslabšanje prejšnjih vladnih predlogov, ki so že bili na pogajalski mizi. Razkorak med nazivoma mentor in svetovalec naj bi bil znižan na dva plačna razreda, skupaj za šest odstotkov, med svetovalcem in svetnikom pa bi bil razkorak en sam plačni razred. To po ocenah sindikata strokovnim nazivom v šolstvu jemlje smisel.

Za sindikat je nesprejemljiv tudi vladni predlog o znižanju vrednosti drugih strokovnih delovnih mest v razmerju do učitelja začetnika – svetovalnih delavcev, knjižničarjev, organizatorjev in drugih strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju. Obenem so opozorili tudi na to, da se z vladnim predlogom povečujejo razlike med raziskovalci in visokošolskimi učitelji na eni strani ter zdravniki na drugi.

Zavračajo tudi vladni predlog zamrznitve usklajevanja vrednosti plačnih razredov do 1. januarja 2028, saj bi to po njihovem mnenju razvrednotilo predvidena izboljšanja na delovnih mestih v spodnji tretjini plačne lestvice, zlasti v plačni skupini J. Prav tako so proti znižanju števila dni letnega dopusta.

Odstop ministrice je nepomemben?!

Vladni predlog je v pogajanjih sindikalni strani predstavila ministrica Sanja Ajanović Hovnik, ki pa je v začetku oktobra s tega mesta odstopila. A to po besedah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja ne igra popolnoma nobene vloge, “kajti predlog vlade je ostal popolnoma nespremenjen in je še vedno na mizi in kot tak nesprejemljiv”.

Kot je za STA dejal Štrukelj, pa se je ob tem dodatno zapletlo še s predlogom zakona o izvrševanju proračuna, ki vključuje določbo, ki onemogoča usklajevanje plač v letu 2024. Tako je ena od zahtev sindikalne strani, ki so jo predstavili tudi na zadnjem pogajalskem srečanju pred dvema tednoma, umik te določbe. “Vrtimo se malo v prazno,” je dejal Štrukelj. Ob tem je pojasnil, da za zdaj ni znano, kdaj se bodo nadaljevala pogajanja, ki jih je na vladni strani nazadnje vodila državna sekretarka na ministrstvu za javno upravo Mojca Ramšak Pešec.

V Svizu so ob napovedi shoda pozvali pristojna ministra, torej ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo in ministrico za kulturo Asto Vrečko, da se opredelita do predloga “razvrednotenja strokovnih nazivov na področju šolstva in kulture”.

Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje so ob tem za STA pojasnili, da je vlada “pripoznala zaostanek rasti plač v vzgoji in izobraževanju glede na druga področja javnega sektorja, zato je naša zaveza, da se odpravijo ta nesorazmerja”. “Hkrati je treba postaviti nov plačni sistem, ki bo tako znotraj področja vzgoje in izobraževanja kot tudi v primerjavi z drugimi področji javnega sektorja vzpostavil pravična razmerja. Dokler potekajo pogajanja, se izhodišča pogajalcev praviloma zbližujejo, vsekakor pa v stebru vzgoje in izobraževanja pričakujemo rešitev v smeri, ki jo je ministrstvo predlagalo na podlagi strokovnih argumentov,” so navedli. Odgovor ministrstva za kulturo STA še čaka.

Napovedan prvi protestni shod

Kot je napovedal Štrukelj, bodo ministra k javni opredelitvi do vladnih predlogov v pogajanjih pozvali tudi na sredinem shodu. Shod po Štrukljevih navedbah sicer ne bo množičen, prijavili so 2000 udeležencev. Na shod bodo namreč prišli sindikalni zaupniki, po največ dva ali trije iz posameznega zavoda. “Gre za zadnje opozorilo, preden bi lahko konflikt eskaliral v nek širši spor okoli tega vladnega predloga, ki je za nas nesprejemljiv,” je pojasnil Štrukelj.

Ob tem pa naj spomnimo, da so se podobni načini discipliniranja politikov dogajali že v času Janeza Drnovška. Kadar je denimo Milan Kučan ocenil, da se Drnovšek oddaljuje od “prave linije”, je vedno sledil grozeč pohod sindikatov, tudi medijsko poročanje in ankete so zaznale padec podpore vladi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine