4.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Boris Tomašič razkril, zakaj poslanec SD Matjaž Nemec nasprotuje novemu zakonu o igrah na srečo!

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Poslanec SD Matjaž Nemec je prepričan, da predlog novele zakona o igrah na srečo predstavlja skupek slabih idej. V oddaji Kdo vam laže, je voditelj Boris Tomašič pojasnil, zakaj je temu tako. Spomnil je, da je v času komunizma igralništvo nadzirala Udba izpostavil pa je tudi dejstvo, da je poslanec SD sin Nelide Nemec, finančnice v Hitu, ki je živela z Danilom Kovačičem, nekdanjim direktorjem Hita – njuna zveza se je sicer končala precej neprijazno. Ob tem lahko spomnimo še na to, da je takratni predsednik Janez Drnovšek, na ogorčenje vseh, Kovačiča, ki je bil obsojen zaradi zlorabe položaja v zadevi Hit, pomilostil. Mnogi so celo mislili, da je v predsednikovem sporočilu za javnost prišlo do napake.

V oddaji Kdo vam laže je voditelj Boris Tomašič razkril, zakaj Socialni demokrati, oziroma njihov intelektualec leta poslanec Matjaž Nemec nasprotuje zakonu o igrah na srečo. V stranki SD temu predlogu zakona namreč ostro nasprotujejo tudi zato, ker so ponosni nasledniki komunistov – v času komunizma pa je igralništvo nadzirala Udba, predvsem pa posojilno službo. Tudi igralnica Hit v Novi Gorici, od koder prihaja Nemec je bila nekoč v službi Udbe, danes pa je v “službi” Socialnih demokratov. Zato ni čudnega, da so tisti, ki so bili ves čas pri koritu, skočili pokonci.

Odbor DZ za finance v začetku decembra sicer še ni končal obravnave predloga novele zakona o igrah na srečo, s katero se bo po besedah finančnega ministra Andreja Širclja zagotovilo bolj pregleden postopek podeljevanja koncesij ter dodelilo več denarja za šport ter invalidske in humanitarne organizacije. Poglavitni cilj predloga novele zakona o igrah na srečo je vzpostavitev pravnega okvira, ki bo omogočal pregledno dodelitev koncesij za trajno prirejanje klasičnih in posebnih iger na srečo na podlagi javnega razpisa. “Danes ni tako,” je članom odbora povedal Šircelj. “Predlog novele zakona predstavlja skupek slabih idej,” pa je opozoril Nemec.

Nemčeva mati je bila finančnica v HIT-u, bila pa je tudi v zvezi z nekdanjim direktorjem 
A zakaj prav Nemca tako skrbi za ta zakon? Poslanec je sin Nelide Nemec, finančnice v Hitu, ki je živela z Danilom Kovačičem, direktorjem Hita, ki je bil tudi obsojen zaradi malverzacij v Hitu. “Od tam se je napajalo in financiralo ni, da ni,” je dejal Tomašič in dodal, da bodo tisti, ki so imeli od tega korist, seveda prvi nasprotovali takšnim predlaganim spremembam zakona o igrah na srečo. Prav gotovo jih ne skrbi zaradi ljudi ali pa zaradi zaposlenih, kot skušajo to prikazati. “Seveda da je Matjaž Nemec rodil z zlato žlico v ustih, če je imel priložnost začutit ta denar, ki je odtekal iz takrat še udbaške igralnice,” je dejal Tomašič. In to je vsa zgodba, zakaj se borijo proti spremembam. Kot vedno, gre spet zgolj za denar.

Spomnimo, predsednik republike Janez Drnovšek je na presenečenje in ogorčenje vseh leta 2006 podpisal odlok o pomilostitvi Danila Kovačiča, s katerim je bila kazen zapora pogojno odložena za pet let. Z ministrstva za pravosodje so takrat sporočili, da dopuščajo možnost, da je v objavi urada predsednika republike o pomilostitvi Kovačiča prišlo do pomote, saj je izrek pomilostitve, kot je bil objavljen v sporočilu, pomanjkljiv in ni v skladu z zakonskimi določili. Premier Janez Janša je takratnemu predsedniku Drnovšku povedal, da se s pomilostitvijo nekdanjega direktorja Hita Danila Kovačiča ne strinja, Drnovšek pa je kasneje pojasnil, da je po njegovem mnenju Kovačič “najbrž že veliko pretrpel”.


Kaj predlog zakona še prinaša?
Med novostmi je minister Šircelj izpostavil povečanje števila prirediteljev klasičnih iger na srečo z današnjih dveh na pet, odpravo večine omejitev pri lastništvu igralnic, odpravo statusnopravnih omejitev pri gospodarskih družbah za pridobitev koncesije, ureditev oglaševanja, večje varstvo potrošnikov ter tudi večjo varnost in stabilnost poslovanja prirediteljev iger na srečo. Z novelo zakona se bo uredilo tudi področje prirejanja stav, ki se danes po Šircljevih besedah v Sloveniji igrajo prek tujih ponudnikov, je poročala STA. “Tu bodo veljali posebni in zelo natančni pogoji za pridobitev koncesije,” je dejal. Omenil je enkratno nepovratno vstopno dajatev v višini pol milijona evrov za eno koncesijo. Ta denar si bosta v razmerju 80:20, kot velja že danes, razdelili Fundacija za šport in Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij ter tako po ministrovih besedah dobili dodatne vire za svoje delovanje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine