11.8 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Bodo naravovarstveniki in sodniki plačevali škodo po zvereh iz lastnega žepa? Ustavno sodišče razveljavilo interventni zakon o odstrelu zveri

Ustavno sodišče je razveljavilo lani sprejeti interventni zakon, ki je predvideval odstrel 175 medvedov in 11 volkov. Kvota odstrela po tem zakonu je bila skoraj v celoti izvedena, a to seveda pomeni, da pripravljene novela tega zakona za letošnji odvzem, ki jo je pripravil Državni svet, najverjetneje ne bo možno uveljaviti. Odločitev bo med kmetovalci, rejci drobnice in ostalimi, živečim v ruralnih območjih, zagotovo naletela na neodobravanje.

Lanskega julija, po sprejetju Zakona o interventnem osebkov vrst rjavega medveda (Ursus arctos) in volka (Canis lupus) iz narave, sta predlog za oceno ustavnosti pri Ustavnem sodišču skupaj vložila  Pravno-informacijski center nevladnih organizacij in Društvo za ohranjanje naravne dediščine Slovenije.

Ustavno sodišče se je strinjalo, da odvzem živali zavarovanih vrst iz narave urejata zakon o ohranjanju narave in uredba o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah, odvzem pa določi vlada z odlokom. Po mnenju sodišča posamezne veje oblasti ne smejo posegati v pristojnost drugih vej oblasti, zato je zakon na podlagi kršitve 3. člena ustave, ki govori o delitvi zakonodajne, sodne in izvršilne veje oblasti, razveljavilo. V odločbi so navedli, da zaradi te kršitve niso preverjali ostalih v predlogu zatrjevanih protiustavnosti.

Spomnimo kako je do zakona sploh prišlo. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, v pristojnost katerega spada tudi upravljanje z zvermi, je pripravilo navedeni interventni zakon. S predlaganim zakonom se je predlagalo odvzem 200 medvedov in 11 volkov iz narave. Vlada sicer vsako leto odreja odvzem živali z odloki. V lanskem letu pa po dveh sodbah upravnega sodišča ni predvidela odstrela volka, na podlagi ocene zavoda za gozdove je predvidela le odvzem 200 medvedov iz narave, a se je tudi tu zalomilo, saj je Upravno sodišče tudi ta odlok odpravilo in ga vrnilo v ponovni postopek.

V lanskem letu je bilo povečano število napadov  volkov in medvedov, zato se je vlada odločila za sprejetje interventnega zakona. Že ob razpravi tega zakona v državnem zboru se je opozarjalo, da do tega zakona ne bi smelo priti. Poslanec SDS Zvone Černač je že lani opozoril, da je zakon sprejet zato, ker država ni poskrbela za mehanizme, da bi stroka lahko opravljala svoje delo. Do nastale situacije je prišlo zaradi zapletov na Upravnem sodišču, kjer pa se roki odločanja lahko merijo v letih.

Jolanda Vrečar/Nova24TV

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine