18 C
Ljubljana
sreda, 18 maja, 2022

Bizarno: Levica predlaga sporazum o projektnem partnerstvu – noče biti direktno v koaliciji, da ji ne bi bilo treba prevzeti odgovornosti

Stranka Levica zaključuje predlog sporazuma o projektnem partnerstvu za podporo manjšinski vladi in ga bo danes zvečer posredovala LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, so za STA potrdili v Levici. Pogovori se bodo nadaljevali v začetku naslednjega tedna, sporazum pa bo stopil v veljavo ob pozitivni odločitvi članstva Levice na internem referendumu.

 

Svet Levice je sicer v torek zavrnil vstop v vladno koalicijo, ki jo poskuša oblikovati prvak LMŠ Šarec, menijo pa, da je osnutek koalicijske pogodbe, o kateri so se pogajali minule dni, dobra osnova za to, da Levica Šarčevo manjšinsko vlado podpre in z njo sklene sporazum o projektnem sodelovanju.

Po sredinem sestanku predstavnikov Levice s predstavniki LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so tako sporočili, da se bodo v prihodnje usklajevali o projektnem sodelovanju. Po mnenju predsednika LMŠ in pretendenta za mandatarja Marjana Šarca je manjšinska vlada s podporo Levice možna, če bo omenjena stranka ponudila sodelovanje, ki bo vzdržno. V nekaterih drugih strankah pa so do take ideje precej zadržani.

Če bo dogovor o sporazumu med strankami dosežen, bo ta stopil v veljavo ob pozitivni odločitvi članstva Levice na strankarskem referendumu, ki mora torej torkovo odločitev sveta stranke še potrditi. Notranji referendum, o katerem so člane obvestili v soboto, poteka v obliki tajnega elektronskega glasovanja. Glasovanje bo trajalo sedem dni in se bo končalo prihodnji teden v sredo opolnoči, rezultati pa bodo na voljo najpozneje v petek, 10. avgusta, so v četrtek napovedali v stranki.

Na ta dan, 10. avgusta, se sicer tudi zaključi drugi krog iskanja mandatarskega kandidata, v katerem lahko kandidata poleg predsednika republike Boruta Pahorja predlagajo tudi poslanci.

No, dejstvo pa je, da je projektno partnerstvo, ki ga predlaga Levica, zgolj sprenevedanje, saj se hoče Levica izogniti odgovornosti za posledice slabega vladanja. Tudi zato noče direktno v koalicijo, pač pa poskuša doseči nek ločen sporazum, kar v praksi pomeni, da bo imela velik vpliv v vladi.

Sorodne vsebine