12.8 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Beovićeva: Blag potek bolezni traja do dva tedna, zdravljenje resnejših stanj do šest tednov

Pri blagem poteku okužbe s covid-19 se ljudje pozdravijo v enem do dveh tednih. Ob resnem poteku lahko zdravljenje traja štiri do šest tednov, je povedala vodja strokovne skupine pri vladnem kriznem štabu Bojana Beović. Na intenzivnih terapijah so zaradi okužbe trenutno trije bolniki, v prihodnjih dneh pričakujejo še več takih primerov.

Za zdaj bolnike, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, še vedno zdravijo le v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana in UKC Maribor ter na Kliniki Golnik, je potrdila vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo vladnemu kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije. Kot je povedala, se pri dveh osebah v intenzivni oskrbi stanje naglo slabša zaradi pojava pljučnice.

Za zdaj zbrani podatki, predvsem s Kitajske, kažejo, da od okužbe do pojava simptomov bolezni traja od pet do šest dni, pri približno petih odstotkih okuženih pa se lahko znaki bolezni pojavijo tudi šele po 14 ali več dnevih. Simptomi bolezni so lahko zelo različni, prve dni kot čisto navaden prehlad in kot tak lahko tudi mine, je opisala Beovićeva. Pri približno 20 odstotkih zbolelih se razvije pljučnica, ki pri petih odstotkih terja intenzivno zdravljenje.

Če je potek bolezen blag, se ljudje pozdravijo v sedmih do 14 dnevih. Če pa je potek bolezni hud, lahko zdravljenje traja od štiri do šest tednov, preden si bolnik opomore. Ko je bolnikovo zdravstveno stanje spet dobro, virusa ne izloča več, je še opisala.

Beovićeva je tudi potrdila, da se v stroki pojavljajo domneve, da bi lahko nekatera zdravila za lajšanje bolečin in vročine slabo vplivala na potek bolezni. Zaenkrat stvari po njenih besedah sicer niso jasne, a vendarle bi bilo po njenem mnenju v tem trenutku za ljudi bolj smiselno, da za lajšanje težav uporabljajo zdravila na osnovi paracetamola in ne nesteroidne antirevmatike.

Zadnje novice

Sorodne vsebine