30.2 C
Ljubljana
petek, 30 julija, 2021

Anja Bah Žibert: Kateri ukrepi bodo konkretno pripomogli k boljšemu črpanju EU sredstev?

Dejstvu, da Slovenija slabo črpa evropska sredstva, je pritrdilo tudi Računsko sodišče, zato poslanka sprašuje, kakšen je komentar ministra na stališče Računskega sodišča ter s katerimi ukrepi bo pripomogel k uspešnejšemu črpanju sredstev, ki so na voljo.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je na ministra, pristojnega za področje razvoja, strateške projekte in kohezijo dr. Iztoka Puriča naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s črpanjem evropskih sredstev, ki ga objavljamo v nadaljevanju:

Slovenija je bila nekoč ena tistih članic, ki se je lahko pohvalila z uspešnim črpanjem evropskih sredstev, do danes pa se je situacija spremenila, žal na slabše. V času kampanje pred evropskimi volitvami smo lahko brali, da je Slovenija v šestletni evropski perspektivi, ki se izteka prihodnje leto, počrpala zgolj okoli 20 odstotkov. Mnogi domovi za ostarele, ceste in šole, ki jih občani predvsem na podeželju oziroma preostalih delih Slovenije, ne le v glavnem mestu naše države, še kako potrebujejo, pa ostajajo nezgrajeni.

Temu je (ponovno) pritrdilo tudi Računsko sodišče, ki je predlogu splošnega dela zaključnega računa državnega proračuna za lani in pravilnosti izvršitve tega proračuna izreklo mnenji s pridržkom. Poleg opozoril, ki jih Računsko sodišče vedno znova izpostavi v svojih mnenjih, je v tokratnem še posebej zaskrbljujoča navedba, da je bilo v sprejetem proračunu za leto 2018 načrtovano, da bodo prejeta sredstva iz Evropske unije in iz drugih držav za 681,9 milijona evrov presegla plačila sredstev v proračun Evropske unije, dejansko pa je bil ta presežek realiziran v znesku 360,1 milijona evrov oziroma 52,8 odstotka načrtovanega zneska.

Na slabo črpanje evropskih sredstev v Slovenski demokratski stranki opozarjamo že dlje časa, tako preko poslanskih vprašanj in nujnih sej pristojnega odbora do izrednih sej državnega zbora, a zdi se, da se stvari prav nič ali zelo malo izboljšajo.
Zaradi vsega navedenega me zanima:
1. Kakšen je vaš prvi komentar na izdano mnenje Računskega sodišča?
2. Kateri so najpomembnejši ukrepi, ki so konkretno pripomogli k boljšemu črpanju evropskih sredstev, odkar ste zasedli mesto ministra?
3. Katere kratkoročne ukrepe za izboljšanje črpanja evropskih sredstev načrtujete, glede na to, da je problematika črpanja evropskih sredstev že dlje časa res zaskrbljujoča?

Vir: sds.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine