10.4 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Anja Bah Žibert: Kako se spopadamo s problematiko zlorabe drog in alkohola med mladimi?

Kakšne ukrepe preventivne narave v zvezi s problematiko zlorab drog in alkohola v vzgojno-izobraževalnih zavodih imamo?

Anja Bah Žibert je na Vlado Republike Slovenije naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z odkrivanjem in pregonom zlorab drog v osnovnih in srednjih šolah ter preventivnimi ukrepi. Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju:

Po sporočilu Generalne policijske uprave je Policija med letoma 2004 in 2018 v osnovnih šolah, dijaških in študentskih domovih, srednjih šolah ter v vzgojno-popravnih domovih in njihovi okolici zabeležila skupaj 138 kaznivih dejanj zlorabe drog in alkohola. Po poročanju slovenske tiskovne agencije se večji del teh kaznivih dejanj nanaša na dijake. Na srednjih šolah pojasnjujejo, da zaznavajo majhno število primerov prisotnosti alkohola in drog med dijaki ter da število omenjenih primerov ni v porastu.

Predstavnik neprofitnega zasebnega zavoda Utrip je opozoril, da je učinkovitih preventivnih programov na omenjenem področju zelo malo. Enkratne delavnice in enkratna predavanja po njegovih navedbah nimajo kakšnega posebnega učinka. 

Vzgojno-izobraževalni zavod je o vsaki zlorabi drog in alkohola dolžan obvestiti policijo. Uradni osebi, ki zavestno opusti ovadbo kaznivega dejanja, za katero izve pri opravljanju svoje službe, grozi tri ali več let zapora. Kazniva dejanja, storjena v vzgojnih ali izobraževalnih ustanovah ali njihovi neposredni bližini, se sicer obravnava kot težjo obliko kaznivih dejanj, za katera je predvidena kazen zapora od treh do petnajstih let. Ob tem velja izpostaviti, da predstavnik neprofitnega zasebnega zavoda Utrip opozarja tudi na to, da šole ne prijavljajo vseh primerov Policiji. Uporabljajo namreč postopne ukrepe. Ob tem se zastavlja vprašanje, ali imajo šole glede tega vzpostavljena jasna pravila.

V zvezi s tem Vlado Republike Slovenije sprašujem naslednje:

1. Koliko primerov kaznivih dejanj zlorabe drog in alkohola v vzgojno-izobraževalnih zavodih je zabeležila Policija od 1.1.2004 do 31.12.2018 in katerih? Prosim za podatke po letih.

2. Koliko teh primerov so obravnavala sodišča in kakšne so bile odločitve v istem obdobju? Koliko teh sodnih odločb je pravnomočnih?

3. Koliko primerov kaznivih dejanj zlorabe drog in alkohola v vzgojno-izobraževalnih zavodih so zabeležili v vzgojno-izobraževalnih zavodih od 1. 1. 2004 do 31. 12. 2018 in katerih? Prosim za podatke po letih.

4. V koliko teh primerih so vzgojno-izobraževalni zavodi obvestili Policijo in v koliko primerih ne?

5. Ali je ministrstvo, pristojno za izobraževanje v zvezi z zaznavami kaznivih dejanj zlorabe drog in alkohola izdalo kakšno okrožnico s pravili ravnanja?

6. Kakšne ukrepe preventivne narave v zvezi s problematiko zlorab drog in alkohola v vzgojno-izobraževalnih zavodih so sprejela pristojna ministrstva, kakšna je njihova vsebina in kakšni so rezultati?

Vir: sds.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine