6.7 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Anja Bah Žibert: Kaj se bo zgodilo z odločitvami Programskega sveta RTV, sprejetimi v času nezakonitega stanja?

Kdo je odgovoren, da je prišlo do večmesečne kršitve zakona oziroma da je članica Programskega sveta Vesna Ugrinovski funkcijo opravljala nezakonito?

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je na ministra za kulturo mag. Zorana Pozniča naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z nezakonitim opravljanjem funkcije v Programskem svetu RTV Slovenija. Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju:

Vesna Ugrinovski je bila kot članica SMC 14. 12. 2017 imenovana v Programski svet RTV Slovenija. Vlada RS pa jo je 19. 10. 2018 imenovala na položaj vršilke dolžnosti generalne direktorice Direktorata za vode in investicije na Ministrstvu za okolje in prostor.

Z imenovanjem na ta položaj bi ji moralo članstvo v Programskem svetu RTV Slovenija takoj prenehati. A se to ni zgodilo. Omenjena je podala odstopno izjavo šele pet mesecev kasneje, ko je programski svet RTV Slovenija obvestil državnozborsko Mandatno-volilno komisijo, da ne izpolnjuje pogojev za članico Programskega sveta RTV Slovenija. Gre za eklatantno kršitev Zakon o Radioteleviziji Sloveniji, ki vzpostavlja izredno strog standard na področju nezdružljivosti člana Programskega sveta z drugimi funkcijami in položaji. Glede na to, da so državljanke in državljani tisti, ki morajo mesečno plačevati RTV prispevek, je tak standard nujen, predvsem pa zahteva vso resnost pri njegovem zagotavljanju.

Ob vsem dogajanju je nenavadno tudi to, da se Programski svet RTV Slovenija glede njenega imenovanja za vršilko dolžnosti sklicuje na spletno stran Ministrstva za okolje in prostor, kar je razvidno iz dokumenta, ki so ga posredovali na državnozborsko Mandatno-volilno komisijo. Torej se ne sklicujejo na noben uraden dokument, iz česar je sklepati, da ga sploh niso prejeli.

V času nezakonitega opravljanja funkcije članice Programskega sveta je ta obravnaval in sprejel nekaj ključnih odločitev, med drugim soglasje k imenovanju direktorja Televizije Slovenija in Radia Slovenije, pobudo za razrešitev direktorja RTV Slovenija in druge pomembne odločitve, kar še toliko bolj postavlja pod vprašanje njegovo delovanje in legalnost njihovih odločitev.

Glede na navedeno vas sprašujem:

1. Kdo na ministrstvu spremlja in je odgovoren za imenovanja v organe javne Radiotelevizije Slovenija? 

2. Kdo je odgovoren, da je prišlo do večmesečne kršitve zakona oz. da je članica Programskega sveta Vesna Ugrinovski funkcijo opravljala nezakonito?

3.  Kaj je z veljavnostjo odločitev Programskega sveta, ki so bile sprejete v tem času oz. so sprejete ob kršitvi zakona in je zato pod vprašajem legalnost sklepov kot tudi delovanje Programskega sveta?

Vir: sds.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine