6.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Analitiki: Janša bo s svojimi bogatimi izkušnjami povrnil Sloveniji mednarodno razpoznavnost

“Janša je človek z mednarodnim kredom za katerega ne pričakujem, da bo kot Šarec izgubljen taval po bruseljskih hodnikih, ampak bo suvereno uveljavljal voljo Slovenije tako v EU kot na mednarodnem parketu,” prihodnost nove vlade ocenjuje analitik in pravnik Mitja Iršič. Ekonomist dr. Matej Lahovnik hkrati napoveduje, da bo Janez Janša znal unovčiti bogate gospodarske izkušnje v tujini in v Sloveniji, saj je dovolj izkušen, da ve, kako v ekonomiji nobeno kosilo ni zastonj in da obstoječi proračun ni sprejet na realnih predpostavkah.
 
Kaj bo izvolitev nove vlade prinesla razvoju države, predvsem pa Slovencem in mednarodni prepoznavnosti, smo povprašali nekdanjega gospodarskega ministra in profesorja z ekonomske fakultete v Ljubljani dr. Mateja Lahovnika in političnega analitika Mitjo Iršiča.
 
Prioritete: Enakomeren regionalni razvoj, konkurenčnost v zdravstvu
Lahovnik meni, da je glede na predstavljen program pozitivno presenečen, da Slovenija spet dobiva vlado, ki bo poudarjala enakomeren regionalni razvoj. Napoved, da bodo novoustanovljene državne institucije imele sedež izven Ljubljane je v tem smislu osvežujoče prelomna, saj posnema dobro prakso Švedske. “Slovenija namreč ni samo Ljubljana ampak veliko več in čas je, da se prekine s centralizacijo države. Zagovarjanje konkurence v javnem sektorju, tudi v šolstvu in zdravstvu, pa pomeni, da bo nova vlada v ospredje postavila interes uporabnikov storitev, kar je tudi pravilno,” ocenjuje Lahovnik.
 
Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine