8.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Takole kadruje odhajajoča Šarčeva vlada in propadli politik Miro Cerar: v februarju za vodjo sektorja za Nato na MZZ imenovan prorusko usmerjeni diplomat Andrej Benedejčič

Pisali smo že o kadrovskem rokohitrstvu odhajajoče Šarčeve vlade. Kot kaže, so za svoje poskrbeli tudi na zunanjem ministrstvu, ki ga ta hip še vodi Miro Cerar. Kot je znano, je slednji tako rekoč že končal šestletno politično kariero, saj je v ponedeljek izstopil iz SMC.

 

Kljub temu, da je premier Marjan Šarec odstopil že januarja in vlada od takrat ureja zgolj tekoče posle, je februarja poskrbela za kadrovsko potezo, ki bi morala razburiti zvezo Nato: v okviru zunanjega ministrstva namreč deluje Sektor za NATO in mednarodno sodelovanje, za vodjo tega sektorja pa je bil imenovan Andrej Benedejčič. To informacijo so nam na vladi tudi potrdili.

In kdo je Benedejčič? Gre za diplomata, ki je leta 2005 pri svojih 35 letih postal slovenski veleposlanik v Moskvi in nasploh velja za prorusko usmerjenega. Po izteku mandata je bil direktor direktorata za multilateralo in mednarodno sodelovanje na MZZ, nato pa stalni predstavnik v zvezi Nato in kasneje slovenski predstavnik pri OVSE. V času, ko je bil predstavnik v Natu, septembra 2014, kmalu po famoznih volitvah, ki so na vrh prinesle prej omenjenega Mira Cerarja, je bil namreč Benedejčič deležen preiskave zaradi domnevne proruske usmerjenosti, vendar je to kasneje za Dnevnik zanikal. Vseeno pa je imel takratni slovenski zunanji minister Karl Erjavec zaradi tega velike sitnosti, med drugim je Benedejčiča poklical na zagovor v Ljubljano, potem ko je konec avgusta 2014 tajno odletel v Bruselj preverjat, ali to o proruskem vohunjenju slovenskega predstavnika drži.

Poglejmo, kaj je takrat zapisal Požareport, ki je uradne razlage zunanjega ministrstva za Erjavčevo intervencijo komentiral takole: »Slovenski urad za varovanje tajnih podatkov je pred kratkim dobil obisk pristojne službe zveze Nato (Urad zveze Nata za varnost), ki se prav tako ukvarja z varovanjem tajnih podatkov. Prišli so na predlog ene od članic zveze (Zavezništva) Nato, čeprav po naših informacijah naj ne bi šlo za Poljsko, ki se sicer omenja v medijih. Uradniki (agenti) Nata so želeli pridobiti čim več informacij o veleposlaniku Benedejčiču, menda “vse, kar je mogoče,” saj naj bi ga številne vzhodne države in članice zveze Nato “osumile”, da zaradi svojih “rusofilskih izpadov” ne zastopa idej in ciljev zahodnega Zavezništva.

Predstavniki slovenskega urada za varovanje podatkov so na podlagi zahtev kolegov iz Nata odkorakali na ministrstvo za zunanje zadeve ter na sedeža obveščevalno-varnostne službe na ministrstvu za obrambo (OVS) in seveda Slovenske obveščevalno-varnostne službe (SOVA) ter se zanimali, ali katera od omenjenih služb zoper Benedejčiča vodi kakršno koli preiskavo, kdaj so mu bili dodeljeni zadnji dostopi do tajnih podatkov, ali obstajajo kakšni varnostni zadržki glede Benedejčiča in podobno. Omenjene službe so sporočile, da varnostnih zadržkov pri Benedejčiču ni, če pa ima Nato drugačne informacije ali dokaze, naj jih predloži, da se lahko ponovno sproži postopek varnostnega preverjanja slovenskega diplomata. Uradniki Nata so potem odšli, brez pravih odgovorov, na ministrstvu za zunanje zadeve pa je seveda završalo.«

Kot še piše Bojan Požar, je Erjavec na sedež Nata prišel v pozni uri in povsem tajno, šel pa naj bi Benedejčiča posvarit, naj bo malo bolj previden. Benedejčič pa se je kasneje pri medijih izgovarjal, da je na sestankih zveze Nato zgolj uporabljal ruščino, ki je eden od uradnih jezikov v zvezi.

Afera se je kasneje polegla, grenak priokus pa je ostal. A sedaj se isti Benedejčič, ki naj bi v zadrego spravljal svojega nekdanjega šefa Erjavca, ki trenutno še opravlja funkcijo ministra za obrambo, vrača na zunanje ministrstvo, ki naj bi ga že v kratkem, ko bo potrjena tretja Janševa vlada, prevzel dr. Anže Logar. O tem, ali je Benedejčič res izvajal vohunsko dejavnost za Ruse, pa nikoli ni bilo pojasnjeno…

Zadnje novice

Sorodne vsebine