15.6 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Afera pranja denarja v srbski NLB odmeva; Pezdir in Logar prvič razkrivata imena slovenskih banksterjev, ki so omogočili kriminal, a jih vlada Marjana Šarca še vedno brani!

Na Planet TV je v četrtek voditelj Mirko Mayer v svoji oddaji Argument gostil znanega ekonomista Rada Pezdirja in poslanca SDS Anžeta Logarja, ki sta v preteklem mandatu državnega zbora preiskovala odgovorne za nastanek bančne luknje v okviru t.i. preiskovalne komisije, v studiju pa se jima je pridružil tudi strokovnjak na področju korupcije in predsednik stranke Dobra država Bojan Dobovšek. Govora je bilo pranju denarja v srbski izpostavi Nove ljubljanske banke v Beogradu, povezave pa vodijo do t.i. srbskega kralja kokaina Darka Šarića, ki so ga lani, pet let po aretaciji, za preprodajo šestih ton kokaina obsodili na 15 let zapora. Pri pranju denarja naj bi mu pomagali bankirji naše največje državne banke, saj je imela srbska NLB slovenske šefe, podobno kot v Makedoniji, kjer je po poročanju Nova24TV prav tako izbruhnila afera pranja denarja, sicer pa ima banka že 30 let star madež koruptivnosti, saj slovenski šefi v stari LB denar poskušali prati že v New Yorku ob koncu 80. let prejšnjega stoletja.

V oddaji Argument na Televiziji Planet so pokazali sedež NLB v Beogradu, kamor je brat Darka Šarića Duško Šarić že julija leta 2008 na račun enega od podjetij v dveh dneh nakazal slaba 2 milijona evrov. Srbsko tožilstvo je ugotovilo, da gre za denar iz trgovine z drogo. Čeprav bi morali v vodstvu Nove ljubljanske banke zvoniti vsi alarmi, kot poroča portal Siol.net, se to ni zgodilo in zadevo so poskušali pomesti pod preprogo. V oddaji so sicer pokazali tudi obtožnico proti visokemu uslužbencu NLB v Novem Sadu, ki je za Šarićevega odvetnika v enem dnevu opral kar slabega pol milijona evrov. To se je zgodilo tako, da je jih je razdrobljene na skoraj 19 tisoč bankovcev, v enoto NLB prinesel v potovalni torbi.

Problem je v tem, ker v Ljubljani niso vzpostavili sistema za nadzor v svojih podružnicah, kar po mnenju Rada Pezdirja sovpada tudi s pranjem iranskega denarja v Novi ljubljanski banki. Anže Logar pa je v oddaji Argumentuvodoma povedal, da je vodstvo NLB namenoma ustvarjalo podružnice po Balkanu in namenoma ni vzpostavilo sistema skupnega pregleda kreditne izpostavljenosti posameznikov v teh družbi. Številno podružnic se je po njegovih besedah divje razraščalo zlasti v času, ko so bile v upravnem odboru aktivne t.i. sive eminence balkanskih poslov, kot so Matej Narat, Andrej Hazabent in Milan Marinič. V njihovem času se je število podružnic na Balkanu povečalo iz 15 na 41.

V pranju denarja sodelovala celotna izpostava NLB Novi Sad
Mirko Mayer je pobaral Bojana Dobovška, naj gledalcem razloži, kako je pranje denarja v NLB povezano s kokainskimi posli. “Poglejte, pri organiziranem kriminalu so zaslužki z drogo veliki, denar je potrebno pretvoriti v legalnega, potrebuješ podporo politike in finančnih strokovnjakov, za to rabiš šibko državo, kjer je nadzor v bankah šibek in so banke zainteresirane za čim več denarja. Ko ga operejo, denar izgleda, kot da je legalen, država s tem izgublja ugled in zato ima tudi Slovenija ima tako slab ugled. 3,5 milijarde denarja, ki ga izgubimo ,je tudi 3,5 milijarde kriminalnih interesov,” je šokantne podrobnosti razkril Dobovšek.

Poglejmo si še enkrat podrobno, kako je v srbski izpostavi NLB samo leta 2009 Šarič opral svoj denar, zaslužen v mamilarskih poslih. Njegov odvetnik, Radovan Štrbec, je po besedah Radeta Pezdirja prišel v izpostavo NLB v Novem Sadu, v navadni potovalki pa je prinesel 455 tisoč evrov gotovine, takoj ga je sprejel Dušan Kovačević, namestnik direktorja NLB Novi Sad, ki je naročil trem podrejenim uslužbenkam, da so morale šteti denar, ena pa je pozneje izjavila, da še v življenju ni videla takšnega kupa denarja. Nadalje, četrta zaposlena je morala vse skupaj konvertirati v dinarje, šlo je za 42 milijonov dinarjev. To je nakazala na račun odvetnika Štrbca, čeprav se je upirala, od tam pa še na tretji račun, iz tega računa pa je šel denar še isti dan za nakup državnega podjetja. Šlo je torej za pranje denarja, kjer je sodelovala celotna izpostava NLB Novi Sad.

Celo Banka Slovenije odpovedala kot mehanizem nadzora, škandal odkrili šele srbski revizorji
Pezdir sicer trdi, da ni mogoče, da vodstvo slovenske NLB o tem ne bi vedelo nič, saj se Šarić pojavi tudi v aferi tihotapljenja črnogorskih cigaret za združb Mileta Đukanovića. “Šlo je za sistemsko pranje denarja, mehanizmi nadzora so bili namensko izklopljeni,” je povedal znani ekonomist v oddaji Argument. Najbolj šokantno ob vsem tem pa je po besedah Anžeta Logarja dejstvo, da na to afero pranja denarja ni opozorila interna revizija NLB, kar je pokazala njegova preiskovalna komisija. “Ni opozorila niti Banka Slovenije, ki bi morala izvajati nadzor, ampak srbski regulator, ki je v pregledu leta 2010 ugotovil 22 hujših kršitev v poslovanju izpostave NLB Beograd, srbski nadzornik je ugotovil, da je bilo v tej banki 56 odstotkov portfelja slabega. Torej več kot polovico,” je povedal poslanec Slovenske demokratske stranke.

To po besedah Bojana Dobovška sicer ni nenavadno, saj so se slovenski bankirji pogosto povezovali s kralji podzemlja. Študije organizirane kriminalitete na Zahodnem Balkanu, kjer je Dobovšek sodeloval, so namreč pokazale, da za učinkovito pranje denarja potrebujemo šibko državo, z avtoritarnim voditeljem, na katerega pritiskajo tako finančni kot gospodarski lobiji in tudi organizirane kriminalne skupine, ker je denarja veliko, pa je gospodarstvo posledično šibko, nadzorni mehanizmi in demokracija pa ne deluje. In to so tudi predpogoji da se te finančne mahinacije v državi vzpostavijo. Zanimivo je, da v Sloveniji politične volje za pregon organiziranega bančnega kriminala kljub šokantnim razkritjem Logarjeve preiskovalne komisije v preteklem mandatu državnega zbora še vedno ni. Doslej smo imeli v Sloveniji eno obsodilno sodbo zoper bankirja Borisa Pesjaka, pa še to v relativno majhnem, nepomembnem primeru.

Kaj dela Šarčeva vlada? Ministrica Katičeva zavrnila sklepe, ki jih je parlament sprejel ob zaključku Logarjeve komisije
Anže Logar je bilo zelo oster do aktualne vladajoče struje. “Če so se v času vlade Mira Cerarja še pretvarjali, da se s tem želijo ukvarjati, to so celo zapisali v koalicijsko pogodbo, tega sicer niso izpeljali, pa tega pod Marjanom Šarcem ni niti v koalicijski pogodbi,  ministrica za pravosodje iz SD (Andreja Katič) pa je avtomatično zavrnila vse sklepe, ki jih je parlament sprejel po končani preiskavi bančne kriminaliteti v Sloveniji. To je ustanovitev specializiranega sodišča, spremembo zakona o kazenskem postopku, ki bi pospešil ta pregon bančne kriminalitete in danes se o tem praktično več ne govori,” je bil neposreden Logar.

Po mnenju Rada Pezdirja so sicer glavni trije krivci med slovenskimi uslužbenci NLB za kriminalne posle v Srbiji prav Matej Narat, Milan Marinič in Andrej Hazabent, saj so zasedali pomembne položaje v srbski NLB in so vedeli za sistemske luknje v NLB. “To ni skrivnost, to so podatki iz letnih poročil NLB in to so tudi tiste osebe, ki bi morale odgovarjati, da je bil sitem tako naluknjan, ne pozabimo pa niti na Draška Veselinovića, ki je bil na vrhu te ekipe,” je dodal Pezdir.

Dobovšek: Spremembe možne samo v izvršilni veji oblasti
Za primer vzemimo samo Hazabenta; v približno 11 podružnicah je sedel v upravnem odboru, s tega naslova je dobil približno 7 tisoč evrov na mesec, a je pred preiskovalno komisijo vseeno leta 2017 trdil, da ni poznal teh poslov, čeprav obstajajo sporočila, kjer se je pred odobritvijo tajkunskega kredita sam pogovarjal, kako bodo ta posel speljali, njegov sin pa je nato dobil službo ravno v podjetju tega tajkuna. Nikomur se ni zgodilo nič, gospodom se smeji, saj se v nedelujočem slovenskem sodnem sistemu počutijo nedotakljive, policija pa prav tako v banksterskih poslih ni aktivna, saj do danes ni opravila niti formalnih razgovorov z odgovornimi.

Spremembe so možne samo v izvršilni veji oblasti politike, pravi Dobovšek. Po njegovih besedah imajo ob nedelujočih organih pregona in nedelujočem sodnem sistemu največjo moč v svojih rokah vendarle ljudje, ki bi po njegovih besedah morali spoznati, v času katere politike se je pral denar in v času katere politike se kljub šokantnim razkritjem Logarjeve preiskovalne komisije ne ukrepa. Na udaru so torej zlasti leve stranke SD, SMC in zdaj LMŠ. “Ljudje so tisti, ki lahko politiko kaznujejo na volitvah,” je še dodal Dobovšek. Do takrat pa postopki proti banksterjem v slovenski veji NLB verjetno ne bodo stekli.

T. F./Nova24TV

 

POPRAVEK članka z naslovom “Afera pranja denarja v srbski NLB odmeva; Pezdir in Logar prvič razkrivata imena slovenskih banksterjev, ki so omogočili kriminal, a jih vlada Marjana Šarca še vedno brani!”, objavljenega na http://www.demokracija.si/slovenija/afera-pranja-denarja-v-srbski-nlb-odmeva-pezdir-in-logar-prvic-razkrivata-imena-slovenskih-banksterjev-ki-so-omogocili-kriminal-a-jih-vlada-marjana-sarca-se-vedno-brani.html, dne 26. 5. 2019

NLB d.d. ne omogoča pranja denarja niti pri tem ne sodeluje. NLB d.d. posluje skladno z določili Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma ter skladno v zvezi s tem izdelanimi smernicami Banke Slovenije in ima dobro delujoč in sodoben sistem notranjih kontrol na področju preprečevanja pranja denarja. Z njegovo pomočjo se zagotavlja uporaba navedenih predpisov v vsakodnevni praksi, kar je posledica vzpostavljene infrastrukture, katere del so tako organizacijske kot funkcionalne in informacijske rešitve, predvsem pa zaposleni.

NLB Banka, Beograd ni podružnica NLB d.d., temveč samostojna pravna oseba v okviru NLB Skupine. Slednja je imela leta 2008 svoje interne akte, kakor tudi vodstvo, ki se je odtlej v celoti zamenjalo. Prav tako tudi velika večina zaposlenih.

V NLB Skupini že več let izvajamo sprejeto ničelno toleranco do nezakonitega in neetičnega ravnanja ter do nespoštovanja vrednot. To pomeni, da so vsa zaznana odstopanja podrobno preverjena s strani posebne službe in posledično izvedeni ukrepi (delovno pravni, kazenski, odškodninski). Po pregledu slabih naložb je NLB samo do leta 2017 podala kazenske ovadbe v primeru 56 ugotovljenih sumov kaznivih dejanj, naznanila 17 sumov kaznivih dejanj in vložila 36 premoženjsko-pravnih zahtevkov za povrnitev škode v skupni višini: 174.316.368,38 evra ter vložila tri odškodninske tožbe.

Vse navedeno velja tudi za hčerinsko družbo NLB d.d. NLB Banko, Beograd, ki kot delniška družba z ustreznimi organi upravljanja posluje v skladu z mednarodnimi standardi in regulatornimi zahtevami. Posluje v celoti skladno z zakoni in predpisi Republike Srbije, kot članica NLB Skupine pa ima v ustreznem obsegu implementirane standarde skladno z zahtevami slovenske oziroma evropske regulative, vključno s standardi s področja preprečevanja pranja denarja inima izdelan sistem ukrepov za uresničevanje vseh zakonov in predpisov v vsakodnevni praksi.

NLB d.d.

Zadnje novice

Sorodne vsebine