8.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Umrla je Barbara Šerbec – Šerbi – legendarna slovenska pevka

Po letih težkega življenja je v petek umrla nekdaj priljubljena pevka Barbara Šerbec Šerbi. Umrla je v bolnišnici v Rakičanu, stara 58 let.

Nekdanja pevka skupine Agropop je največje uspehe doživela v 80. letih minulega stoletja. Zadnja leta je živela v domu starejših občanov v Radencih, kjer je lani za božič praznovala 58. rojstni dan.

Zadnje obdobje njenega življenja so zaznamovale hude težave s sladkorno boleznijo, zaradi katere je ostala najprej brez ene, nato še brez druge noge.

V skupini Agropop je sicer sodelovala do njenega razpada leta 2000, po neuspešnem gostinskem poslu v Ljubljani pa ji je iz težav pomagal nekdanji kolega iz skupine Polde Poljanšek, poroča spletno Delo.

Kot se je po navedbah Dela začetkov skupine spominjala Šerbi, so zametki Agropopa nastali leta 1982 v zasedbi Tri palme, z uspešnico Der Kaiser kommt mit Mercedes na Radiu Študent. Leto pozneje so se preimenovali v Sajgons. Veliki met pa jim je uspel konec leta 1984. Postali so zasedba, ki je na teden imela več vabil za nastope, kot je imela pesmi v svojem repertoarju.

Novinar Dela Zdenko Matoz je nekoč zapisal, da se je Agropop izoblikoval okoli ideje, da bi se mestni pobalini in pobalinka norčevali iz slovenske podeželskosti. Hec klaviturista Aleša Klinarja, eminence te skupine, je občinstvo vzelo zares, tako da je bila skupina prisiljena, da se oblikuje v celoti in da pridela še več pesmi s podobno agrarno tematiko. Poleg njega, Šerbi in Poljanška so jo najprej sestavljali še kitarist Simon Pavlica, baskitarist Urban Centa in bobnar Dragan Trivič.

Ena njihovih največjih uspešnic je album Za domovino z Agropopom naprej, ki je bil prodan v 110.000 izvodih, skupaj pa so prodali okrog pol milijona kaset in plošč. Skupina je v 16 letih delovanja izdala 15 albumov. Leta 2010 so izdali še en album uspešnic v živo, saj je bila skupina deležne večje medijske pozornosti zaradi bolezni pevke Šerbi, dobiček od prodaje plošče je bil namenjen njenemu zdravljenju.

V začetku 90. let je Šerbi na Kanalu A s Tomažem Sršenom tudi vodila gurmansko oddajo Epikurejske zgodbe.

Zadnje novice

Sorodne vsebine