24.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Potrjena udeležba Ukrajine na tekmovanju za pesem Evrovizije

Piše: C. R.

Organizator tekmovanja za pesem Evrovizije je v ponedeljek sporočil, da je potrjena udeležba Ukrajine na 66. glasbenem tekmovanju, ki bo maja v italijanskem Torinu. Ukrajino bo zastopala skupina Kalush Orchestra s pesmijo Stefania, ki se je na stavnicah uvrstila med glavne favorite za zmago.

Izvršna producentka Evrovizije Simona Martorelli je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP povedala, da je ukrajinska delegacija potrdila udeležbo in tudi pravočasno poslala vse zahtevane materiale. “To je, glede na razmere, vredno občudovanja,” je dodala.

Ukrajino bo zastopala skupna Kalush Orchestra s pesmijo Stefania, ki vključuje tradicionalno ukrajinsko glasbo, v njej je tudi stavek: “Vedno bom našla pot domov, tudi če bodo uničene vse ceste”.

Po besedah Simone Martorelli bodo ukrajinski predstavniki poskušali tudi pripraviti rezervni videoposnetek, ki ga morajo zagotoviti vsi sodelujoči za primer, da ne bi mogli sodelovati v živo. “Upam, da jim bo uspelo priti,” je dodala.

Na stavnicah se je Ukrajina po pisanju nemške tiskovne agencije dpa uvrstila med glavne favorite za zmago na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije. Pri stavnicah namreč menijo, da bodo številni gledalci po vsej celini svoj glas razumeli kot izjavo solidarnosti z Ukrajino.

Še sredi februarja je bila Ukrajina, ki se mora za uvrstitev v finale potegovati v enem od polfinalnih izborov, na lestvicah nekaterih stavnic nekje na sredini. Na drugem mestu sta bila Mahmood & Blanco, ki bosta s pesmijo Brividi v Torinu zastopala državo gostiteljico. Februarja sta zmagala na glasbenem festivalu v Sanremu in sodeč po stavnicah imata dobre možnosti, da ponovita uspeh skupine Maneskin na lanski Evroviziji. Na tretjem mestu je bila Švedinja Cornelia Jakobs, ki bo nastopila s pesmijo Hold Me Closer.

Vojna v Ukrajini je sicer že močno zaznamovala letošnje tekmovanje za pesem Evrovizije. Skupina Kalush Orchestra je bila kot ukrajinska predstavnica izbrana potem, ko je Alina Pash, ki je bila izbrana za predstavnico Ukrajine v Torinu, odstopila od tega, da zastopa svojo državo v Italiji. Znašla se je namreč pod drobnogledom zaradi obiska Krima leta 2015, ki ga je Rusija leta 2014 priključila svojemu ozemlju.

Rusijo je organizator – Evropska radiodifuzna zveza (EBU) – izključil iz letošnjega tekmovanja.

Priljubljeno glasbeno tekmovanje, ki si ga v Evropi in tudi Avstraliji ogleda na milijone gledalcev, bo od 10. do 14. maja v Torinu. Kot še piše AFP, bo letošnja Evrovizija osredotočeno na temo miru.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine