9.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

(FOTO) V SD in Levici povsem ponoreli zaradi mazača – slednji se je z rdečo barvo lotil spomenikov, ki poveličujejo komunistično revolucijo

Vse bolj vsiljivo in degutantno vsiljevanje poveličevanja rdeče revolucije ter bivše Jugoslavije je očitno nekomu stopilo na žulj, saj se je storilec (morda jih je bilo več) lotil »barvanja« spomenikov v čast revoluciji, prizanesel pa ni niti plakatu, ki vabi na razvpit koncert Svetlane Makarovič.

 

Mazaška akcija je močno razburila zlasti SD, torej pravno naslednico zveze komunistov. »Socialni demokrati ostro obsojamo, več kot očitno organizirano skrunitev spomenikov v Ljubljani, ki so trajne priče naše skupne zgodovine. Iz te zgodovine se namreč vsak dan, tudi ob poti na delo, učimo, pa naj gre za še tako kontroverzne trenutke, da bi v prihodnosti znali ravnati drugače, da bi preprečili trpljenje, da bi kot družba napredovali,« so zapisali v izjavi za javnost. Kot pravijo, »ne glede na prepričanja, nihče nima pravice skruniti skupnega spomina, ki je naša skupna osnova za pogled v prihodnost. Morda na različna obdobja zgodovine gledamo različno, zato se o tem pogovarjamo in skozi enotnost v sedanjosti celimo rane preteklosti. Različnost pa ne sme nikoli legitimirati skrunitev  pomnikov skupne zgodovine. Ob tem sprašujemo, v kakšni stiski so ljudje, ki načrtno oskrunijo spomenik človeka, ki je bil sestreljen med prevozom kruha, in se je, kot vojak JNA, dogovarjal za prestop v vrste Teritorialne obrambe. Če je to dejanje klic na pomoč, potem javno sporočamo, da so naša vrata odprta za vse, ki jo potrebujejo. Drugače namreč ni mogoče razložiti skrunitve spomenika predsedniku prve slovenske vlade ali pa spomenika revolucije, ki je prinesla socialno, ekonomsko in narodno osvoboditev Slovencev. Socialni demokrati se zavedamo, da so izkušnje polpretekle zgodovine za marsikoga neskončno boleče, vendar skrunitve ne bodo prinesle pomiritve in enotnosti. Spoštovanje preteklosti in njenih naukov, sodelovanje v sedanjosti in skupno iskanje poti v prihodnost je naša edina pot. Spomenik naj spominjajo in opominjajo, naša dejanja pa naj potrjujejo, da smo se iz naukov zgodovine česa naučili in smo danes zato boljši.” 

Izjavo za javnost smo namenoma citirali v celoti, o njeni vsebini pa si lahko mnenje ustvarite sami. Morda naj samo spomnimo, da je po njihovo revolucija prinesla “socialno, ekonomsko in narodno osvoboditev Slovencev”. Zanimivo, mar ne? Leta 1941 so svoje načrte z revolucijo tajili, leta 1945 in kasneje so se z njo ponašali, po letu 1990 pa so znova govorili le o “narodno-osvobodilnem boju”, ki pa je, realno gledano, le sinonim za revolucijo. Za kar jim je tudi v resnici šlo, namreč za nasilen prevzem oblasti. Boj proti okupatorju je bil revoluciji podrejen, kar pričajo tudi številne izjave komunističnih funkcionarjev, od Mitje Ribičiča do Ivana Mačka Matije.

Upamo pa le, da se v SD ne bodo še bolj ojunačili in našli krivce kar v opoziciji, kot je to že navada… Saj veste, razredni sovražnik je vedno vsega kriv. 

Odzvali pa so se tudi v Levici: Povojna Jugoslavija je naredila izjemne korake na mnogih področjih, ki so nam lahko še danes v navdih: od delavske demokracije, emancipacije žensk do mednarodne politike in prizadevanj proti blokovski delitvi sveta.  Ne pozabimo, da je socialistična država vstala iz ruševin druge svetovne vojne, na plečih hrabrih borcev in bork za narodno osvoboditev in socialno revolucijo, brez čigar žrtev bi bil razplet vojne krepko drugačen. Kljub notranjim nasprotjem in nerešenim težavam pretekle države, je njen zgodovinski prispevek za današnje življenje neizbrisen. Še vedno uživamo delavske, stanovanjske, socialne pravice, prav tako so takrat bili vzpostavljeni temelji današnjega javnega zdravstva in šolstva. Oskrunjeni spomeniki predstavljajo prav te dosežke. Predstavljajo del naše zgodovine, strmljenje k napredku in so del naše kulturno-zgodovinske in umetnostne dediščine.  Seveda Jugoslavija ni bila brez notranjih nasprotij in storjenih napak. Toda namesto da bi razmišljanja o tem prepustili tistim, ki skrbijo za zgodovinski spomin, nekateri še kar vztrajajo v njegovem brisanju in mazanju, samo zato, da bi zasledovali svoje dandanašnje ozkogledne politične cilje. Zato v Levici ostro obsojamo vandalizem in zgodovinski revizionizem, ki smo mu danes priča na petih mestih v Ljubljani – na Trgu republike, pred Gimnazijo Vič, v Rožni dolini in za Cankarjevim domom.”

Iz Policijske uprave Ljubljana pa so sporočili, da so bili danes zjutraj obveščeni o poškodovanju spomenikov na območju mesta Ljubljana. Po do sedaj zbranih obvestilih in ugotovitvah ogledov je znano, da so neznane osebe popisale tri spomenike. Policisti o dogodkih še zbirajo obvestila in opravljajo oglede krajev dejanj, zato več podatkov trenutno ne moremo posredovati, so sporočili iz policije.

Fotografije spomenikov si lahko ogledate tudi v priloženi FOTOGALERIJI.

Zadnje novice

Sorodne vsebine