24.3 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

EKSKLUZIVNO ZA DEMOKRACIJO: Specite slastne črnomaljske preste po receptu legendarne Belokranjke Bernarde Kump – Nadke!

V tem času, ko smo zaradi korona virusa malo bolj kot sicer priklenjeni na dom, se tudi več sukamo okoli štedilnika. Kar je po eni strani prijetno, nam krajša čas, nas družinske člane povezuje in je koristno. Pa še slastno in res domače.

Nekega kulinaričnega razkošja si te dneve pri nas ne privoščimo, oziramo se po starih preprostih jedeh, ki so jih pripravljale naše babice in niso vsebovale dragih sestavin. Da nam ni treba pogosto hoditi v trgovino in s tem pripomoremo k večji varnosti.

(Slika: Bernarda Kupm – Nadka)

Preste so zagotovo tak prigrizek! Ravno pravšnji za ta čas naše izolacije doma. Saj zahtevajo kar nekaj časa za izdelavo, veliko pridnih rok, otroci so ravno pravšnji pomagači, zamotijo se in spoznavajo posebnosti naše kulinarične preteklosti.

(Slika: Jan Kocjan)

Zato z veseljem delim recept za preproste preste, kot so jih pekle naše prednice v Črnomlju in okolici, pri nas jim rečemo kar Črnomaljske preste. In zato se Črnomaljci tudi imenujemo prestarji!

No, pa gremo po vrsti.

Za približno 24 prest potrebujemo 1 kg bele gladke moke (moja izkušnja je taka, da se še lepše izdelujejo z moko tip 500, torej tudi cenejšo, kar je pa sploh super), 1 kocko kvasa (alternativa so tudi droži, seveda, le da v tem primeru postopek traja nekoliko dlje časa), 10 g sladkorja, 1 dcl olja (če želimo bolj trde in krhke preste, dodamo še več olja), 1 žlico soli (sol ne šparajte, ker je presta slan prigrizek), cca 5 dcl mlačne vode (po potrebi, vode še dodajajte, kajti moke se med seboj razlikujejo, testo mora biti nekoliko trše kot za kruh).

Testo zamesimo (posebej naredimo kvasni nastavek s sladkorjem, tako kot pri kruhu) in ga pustimo vsaj pol ure vzhajati.

Nato ga razrežemo na 24 enakomernih kosov, ki jih posvaljkamo v trakove, ki morajo biti precej dolgi (glej sliko). Zvijemo jih v obliko preste, položimo na pekač in spečemo na visoki temperaturi, toliko časa, da so lepo zlatorumene. Še vroče pomažemo z vodo in posolimo z drobno ali grobo soljo, kakor vam je všeč.

(Slika: Jan Kocjan)

Lahko se tudi poigrate in posipate mak, sezam, kumino…ampak to več ne bodo črnomaljske preste, ampak vaše preste J

Meni so najboljše še sveže, vsekakor pa preste lahko ostanejo na zraku več tednov in bodo tako vedno pri roki, ko si jih boste zaželeli.

(Slika: Jan Kocjan)

Prijetno in uspešno peko vam želim! Bernarda

…….

Spletno stran Nadke si lahko ogledate TUKAJ, kontakt z njo najdete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine