23.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Ana Soklič bo nastopila druga

Piše: Jon Petek

 Slovenska predstavnica na tekmovanju za Pesem Evrovizije Ana Soklič bo v prvem predizboru nastopila druga.

 Organizatorji letošnjega tekmovanja za Pesem Evrovizije v nizozemskem Rotterdamu so objavili vrstni red nastopov v obeh predizborih. Naša predstavnica Ana Soklič v prvem predizboru nastopila druga.

»Vrstni red se vsako evrovizijsko leto določi tako, da produkcijska ekipa na osnovi raznolikosti izbranih pesmi določi končni vrstni red. Slovenija bo evrovizijsko vstopnico za veliki finale Pesmi Evrovizije 2021 tako poskušala pridobiti v prvem predizboru, in sicer 18. maja, v prvem delu šova. Če se bo naša predstavnica Ana Soklič uvrstila med prvih deset, bomo zanjo navijali tudi v velikem finalu v soboto, 22. maja 2021,« so zapisali na spletni strani Evrovizija.com.

Na prvem predizboru 18. maja bo prva nastopila Litva, druga torej Slovenija, nato pa sledijo Rusija, Švedska, Avstralija, Severna Makedonija, Irska, Ciper, Norveška, Hrvaška, Belgija, Izrael, Romunija, Azerbajdžan, Ukrajina in Malta. V drugem predizboru, 20. maja 2021, pa se bo predstavilo 17 držav, in sicer San Marino, Estonija, Češka, Grčija, Avstrija, Poljska, Moldavija, Islandija, Srbija, Gruzija, Albanija, Portugalska, Bolgarija, Finska, Latvija, Švica in Danska.

Vrstni red nastopov na finalnem dogodku bo znan v petek, 21. maja, ko bodo znani vsi finalisti. Na osnovi raznolikosti skladb bodo organizatorji določili vrstni red nastopajočih, že zagotovljena mesta v finalu pa imajo države Francija, Španija, Nemčija, Italija, Velika Britanija in Nizozemska. Tako bo v sklepnem dejanju skupno nastopilo 26 držav.

»Ob tem ni odveč če spomnimo, da bodo v obeh predizborih glasovale še države iz družine velikih pet in gostiteljica Nizozemska. V prvem predizboru bodo glasovale Italija, Nemčija in Nizozemska. V drugem predizboru pa bodo glasovale še Francija, Velika Britanija in Španija,« poroča portal Evrovizija.com.

Kot smo v Demokraciji že poročali, bo Ana Soklič na tekmovanju za Pesem Evrovizije nastopila s skladbo Amen. Skladba je bila izbrana med 191 skladbami, ki so prispele na podlagi javnega vabila in vabila Ane Soklič avtorjem. Avtorja glasbe letošnjega izbora sta poleg Ane Soklič Žiga Pirnat in Bojan Simončič, pri besedilu je sodeloval tudi Charlie Mason, produkcija pa je vključila skupno več kot 60 ljudi. »Da je pesem nastala v tako elitni zasedbi, mi pomeni vse. To je bila moja dolgoletna želja, ki se mi je uresničila,« je o skladbi dejala Ana Soklič. »Navdih za skladbo je življenje samo. Veliko je stvari, ki me navdihujejo v življenju, in nekako črpam iz sladko-grenkega,« je še dodala naša predstavnica.

Glasbene drobtinice

 Na letošnjem tekmovanju za Pesem Evrovizije ne bomo slišali predstavnikov Belorusije, saj jih je Evropska radiodifuzna zveza izločila iz tekmovanja. Razlog za izločitev je nepravočasno oddana prijava za skladbo, ki ne bi bila politično pristranska. Obe pesmi, ki jo je skupina Galasy ZMesta poslala, sta kršili pravila tekmovanja, so sporočili iz EBU. Besedilo prve zavrnjene pesmi se posmehuje protestom proti beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku, drugo skladbo pa so poslali prepozno.

Sony Music Publishing (SMP) je za nerazkrito vsoto pridobil celoten katalog pesmi Paula Simona, ki je založbi dal pravice do šestih desetletij klasik, kot so Bridge Over Troubled Water, Graceland, Boxer in Sound of Silence. »Paul Simon je mojster, enkrat v življenju tekstopisec, katerega izjemno delo je trajno vplivalo na našo kulturo in zavest,« je v izjavi dejal predsednik uprave Sony Music Publishing Jon Platt. Simon, eden najbolj cenjenih pevcev in tekstopiscev v sodobni ameriški zgodovini, je svojo glasbeno pot začel kot član dua Simon & Garfunkel. Dvojec, ki je začel ustvarjati leta 1964, je po poročanju SMP prodal več kot 100 milijonov plošč.

 Organizatorji enega največjih glasbenih festivalov na svetu Glastonbury so na ledu že drugo poletje zapored. Zaradi pandemije COVID-19 so za 22. maj napovedali globalni dogodek v živo z naslovom »Live at Worthy Farm«. Med nastopajočimi na dogodku, ki bo potekal na znamenitem kmečkem polju, bodo Coldplay, Damon Albarn, Haim, Idles, Wolf Alice, Jorja Smith, Kano, Michael Kiwanuka, DJ Honey Dijon in še več »nenapovedanih presenečenj«, so organizatorji zapisali v sporočilu za javnost.

 Malcolm Cecil, glasbenik, nagrajen z grammyjem, producent plošč, avdioinženir in sintetizator, ki je tesno sodeloval s Steviejem Wonderjem in številnimi drugimi velikanski sodobne glasbe, je po dolgi bolezni umrl v starosti 84 let. Cecil je osvojil edino nagrado Grammy, za katero je bil nominiran, na slovesnosti Wonder’s Innervisions je leta 1973 prejel nagrado v inženirski snemalni neklasični kategoriji. Leta 1997 je britanska revija Q nagradila Cecila z nagrado Unsung Hero za življenjsko delo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine