12.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Zadeva: Uradna prijava/ovadba poslanca Bandellija

Prejeli smo predlog za za kazensko ovadbo poslanca Marka Bandellija, ki je bil poslan na Vrhovno državno tožilstvo in Okrožno tožilstvo v Ljubljani. V nadaljevanju ga objavljamo v celoti.

Podpisani Franc Trunk sem na portalu RTV SLO zasledil spodnjo novico, citat: »Glosa v Demokraciji sprožila prvo ovadbo, kako se bo odzvalo tožilstvo?”

Rasistična in supremacistična satira v tedniku Demokracija

Zaradi rasističnega in supremacističnega zapisa v tedniku Demokracija je filozof Boris Vezjak vložil kazensko ovadbo zaradi spodbujanja sovraštva. Na Demokraciji se zagovarjajo, da gre za satiro.

G. C.

7. december 2020 ob 21:30
MMC RTV SLO

Foto: MMC RTV SLOFoto: MMC RTV SLO

V zadnji številki tednika Demokracija, izdajatelj je še vedno v delni lasti največje vladne stranke SDS, so pretekli teden objavili, kot že mnogokrat, zapis avtorja Aleksandra Škorca, ki je na družbenih omrežjih pretekli konec tedna povzročil precej ogorčenja in zgražanja.

V zapisu avtor med drugim navaja: “Ker se bela rasa ne zmore obraniti pred navalom nekaterih ras, bo Bog ustvaril virus, ki bo najnaprednejšo raso rešil pred uničenjem. Je Bog torej rasist? Ravno toliko kot ljudje, ki iztrebljajo določene, njim škodljive živalske in rastlinske vrste. Ne gre za rasizem, gre za očiščenje. Odstranitev plevela. Če hočete dober pridelek, je to nujno.” Ali pa: “Tudi Jezus je bil bel. Z razlogom. Ni bil črn ali rumen.”

Po poročanju medijev so se pri Demokraciji odzvali, da so ogorčeni odzivi v javnosti neupravičeni, saj “kdor redno bere revijo Demokracija, ve, da je na strani šest v rubriki 7edem vedno satiričen zapis avtorja Aleksandra Škorca.” “Podobno kot je na strani devet vedno glosa Vinka Vasleta. Je že peto nadaljevanje, prvo je izšlo 5. novembra,” je pojasnjeval direktor in odgovorni urednik Jože Biščak.

Ovadba zaradi zapisa

Filozof Boris Vezjak pa je zaradi omenjenega zapisa na vrhovno državno tožilstvo in okrožno državno tožilstvo v Ljubljani zaradi suma storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja ali razpihovanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti podal kazensko ovadbo zoper kolumnista Demokracije Aleksandra Škorca in odgovornega urednika Demokracije Jožeta Biščaka.

Boris Vezjak o tem, zakaj se je odločil za kazensko ovadbo

Na podlagi zapisa v tedniku Demokracija, na podlagi medijsko izpostavljenih primerov, ko državni tožilec ali tožilka niso samoiniciativno in po lastni presoji začeli kazenskega postopka v podobnih primerih, na podlagi medijske izjave Vrhovnega državnega tožilstva v primeru, da pristojni za uvedbo pregona zaradi javnega govora, ki spodbuja sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, niso prejeli nobene kazenske prijave, ne oni ne na pristojnem ljubljanskem okrožnem tožilstvu (podatek iz Večera, 18. 7. 2019, avtorica Kristina Božič), ter na podlagi obljub generalnega državnega tožilca Draga Škete ob prevzemu funkcije, da bo ena od njegovih prednostnih nalog tudi pregon sovražnega govora, v nadaljevanju podajam kazensko prijavo zoper kolumnista Demokracije Aleksandra Škorca in odgovornega urednika Demokracije Jožeta Biščaka zaradi suma storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti po 297. členu Kazenskega zakonika RS.”

Konec citata!

Na podlagi javne ideje ‘vrhunskega’ rdečekrvnega filozofa tov. Borisa Vezjaka (op.a. o katerem je pred časom kar nekaj žalostnih resnic javno zapisal vsega spoštovanja vredni sodnik g. Zvejzdan Radonjić) podajam uradno prijavo/ovadbo zoper poslanca SAB tov. Marka Bandellija zaradi javno dokazane storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti po 297. členu KZ RS, vse v situaciji, ko je poslanec SAB tov. Marko Bandelli javno ‘čivknil’ rasistični in supermacistični zapis na Twitter-ju: dokaz – copy-paste:

Za lažjo prepoznavo – takole pa običajno izgleda tov. Marko Bandelli:

Splošno znano za poslanca SAB tov. Marka Bandellija je, da govori hitreje kot uspe misliti, zaradi česar so pri njemu doma jokali otroci, ko je zaradi neprimerne komunikacije ‘odletel’ z ministrskega stolčka.

V njemu lastni primitivnosti se je npr. tudi zlonamerno privoščljivo norčeval iz žene poslanca g. Danijela Krivica v primeru okužbe s korona virusom, dokaz, copy-paste:

Ne glede na evidentno intelektualno podhranjenost primitivnega poslanca SAB tov. Marka Bandellija, ki je javno poimenoval za golazen vse, ki nismo v skladu s svetovnim nazorom maloumnih častilcev povojnih klavcev, upravičeno pričakujem ukrepanje državnega tožilstva v kontekstu zaupanih pooblastil zoper primitivnega poslanca SAB tov. Marka Bandellija, vse zaradi javno dokazane storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti po 297. členu KZ RS!

            Za potrebe dodatnih pojasnil/dokumentiranje sem vam na voljo

Franc Trunk, veteran vojne za Slovenijo

           

Zadnje novice

Sorodne vsebine