10.5 C
Ljubljana
torek, 21 septembra, 2021

(VABILO) Lojze Peterle na srečanju pod lipami

Po mesecu premora zaradi izrednih razmer povezanih z omejevalnimi ukrepi za omejitev širjenja okužb s koronavirusom covid-19 se vračajo Srečanja pod lipami, tokrat na daljavo z uporabo aplikacije Zoom ter preko Facebook strani in kanala Youtube. Pri Kulturnem centru Lojze Bratuž in Krožku Anton Gregorčič smo prepričani, da kljub razdalji bodo naše vsebine zanimive in aktualne, čeprav bodo potekale na način, ki je glede na dolgoletno tradicijo neobičajen, je pa v skladu z novimi izzivi, ki so pred nami.

 

Za prvo srečanje pod lipami na daljavo, ki bo potekalo v četrtek, 3. decembra 2020, ob 20. uri, smo izbrali temo, ki je aktualna že od začetka tega leta. Gre namreč za 30. obletnico obdobja, ki je Slovencem v matični domovini, zamejstvu in zdomstvu prinesel osvoboditev izpod komunizma, demokracijo in samostojno državoO tem zgodovinskem obdobju nam bo spregovoril Lojze Peterle, ki je bil eden glavnih protagonistov demokratizacije in osamosvojitve Slovenije.

Na prvih povojnih demokratičnih volitvah leta 1990 je njegova stranka Krščanskih demokratov prejela največ glasov v sklopu koalicije DEMOS. Na podlagi tega izjemnega rezultata je prevzel vodstvo slovenske vlade, ki je slovenski narod popeljala do zmagovitega plebiscita (23.12.1990) in nato do državne samostojnost, ki je bila slovesno razglašena 25. junija 1991 ter uspešno ubranjena po desetdnevni vojni proti Jugoslovanski ljudski armadi.

Politična pot Lojzeta Peterleta se je nadaljevala tudi v naslednjih letih, ko je bil še podpredsednik in zunanji minister v vladah Janeza Drnovška in Andreja Bajuka. Velike zasluge ima Lojze Peterle za prepoznavnost Slovenije v Evropi in v širšem mednarodnem kontekstu. Pomemben je tudi njegov doprinos za Slovence izven meja Republike Slovenije. Kot zunanji minister Republike Slovenije je bil pobudnik ustanovitve mešane italijansko-slovenske kulturno-zgodovinske komisije, ki je pripravila poročilo o italijansko-slovenskih odnosih v obdobju 1858-1956. V Državnem zboru Republike Slovenije je večkrat vodil Komisijo za evropske zadeve.  Bil je med glavnimi ustanovitelji sedanje stranke Nove Slovenije – Krščanski demokrati. Ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo je na evropskih volitvah leta 2004 bil izvoljen v Evropski parlament ter bil tja potrjen še trikrat, do leta 2019, ko se ni več kandidiral. Bil je tudi izvoljen za podpredsednika Evropske ljudske stranke, ki ima v Evropskem parlamentu največjo poslansko skupino. Zaradi velikih zaslug na mednarodni ravni je Lojze Peterle prejel številna mednarodna priznanja.

Pogovor z Lojzetom Peterletom se bo dotaknil zgodovinskega poteka slovenskega osamosvojitvenega procesa pred 30. leti in obravnaval pomen, ki ga ima to obdobje danes, tako v matični državi, kot v zamejstvu in zdomstvu.

V sodelovanju z ekipo Radio Verité se bo dogodek odvijal na daljavo preko aplikacije Zoom:

 

https://us02web.zoom.us/j/2084074711?pwd=WXpjNWZtL2NaNFJvdUc4STlFUXBDQT09

ID: 208 407 4711 in Passcode: 824858

Dogodku lahko sledite tudi preko Facebook strani Krožka Anton Gregorčič na povezavi https://www.facebook.com/KrozekAntonGregorcic/live/ 

Tajništvo

Zadnje novice

Sorodne vsebine