19.5 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Vabila Kluba koroških Slovencev v Ljubljani

Vabila na čezmejne prireditve … se v poprazničnih in popočitniških dneh še kar množijo. Tudi za teden, za katerega smo vabila že preposlali v prejšnjih Korotanskih e-vestičkah in jih ne bomo ponavljali. »Pro domo« pa najprej vseeno uvodoma ponovimo dve vabili Ljubljančanom za bližnjo skupno pot na Koroško.

 

Menda je v avtobusu še nekaj prostih mest za sobotno Martinovo romanje do Gospe Svete, na ogled bližnjega vojvodskega prestola in znamenite cerkve sv. Eme v Krki/Gurk, po kosilu v pivovarni Hirt pa še v rožanske Sveče z galerijo Franceta Goršeta, z rojstno hišo Einspielerjev itd. Odhod bo 10.11. ob 7:00 od Frančiškove (»Plečnikove«) cerkve v ljubljanski Šiški. Informacije in prijave: [email protected] ter telefon 031-253297. – Kar tu dodajmo, da bo isto soboto, 10.11. ob 18:00 v farni cerkvi v Svečah Tonč Feinig imel dobrodelni koncert za obnovitev sveških orgel.

V organizaciji našega kluba pa v nedeljo, 11.11. ob 10:45 s parkirišča na Rakovniku in nato ob 11:00 iz Tivolija odpelje avtobus na mednarodno »trodeželno« civilno-družbeno spominsko prireditev v Celovcu ob 100-letnici konca prve svetovne vojne »War is over – Vojna je končana!«, ki bo od 14:00 do 18:00 potekala v Koroškem deželnem arhivu (St. Ruprechter Strasse 7). Na spletnem naslovu http://zso.slo.at/warisover si lahko preberete več podrobnosti o namenu srečanja ter razpravo o predloženem manifestu. Glavna slovenska govornica bo dr. Ignacija Fridl Jarc, tajnica-urednica Slovenske matice ter sekretarka Slovenskega centra PEN. Slovenski udeleženec okrogle mize bo pravnik prof.dr. Ernest Petrič, sedaj svetovalec predsednika RS Boruta Pahorja, ki je eden od častnih pokroviteljev spominske prireditve. Za glasbo bo skrbel »Extra 3 Trilateral«, za umetniško inštalacijo pa Ulrich Kaufmann. – Prijave za skupni prevoz iz Ljubljane do zapolnitve mest v avtobusu sprejema ga. Jožica Jereb na 031-603294 ali na [email protected] .

Prepozni smo za vabilo na sinočnje odprtje gostujoče likovne razstave v BV-galeriji v Celovcu (Feldkirchnerstr. 31), kjer svoja dela razstavljata: Mojca Zlokarnik, r. 1969 (“Nemo govorjenje“) in Dominik Olmiah Križan, r. 1968 („Horizonti – Slikarstvo – Novi mediji“). A razstavo si do 26. novembra od ponedeljka do petka lahko ogledate med 11. in 20. uro. Info: [email protected] .

Opozorilo na Slovenski literarni teden na knjižnem sejmu »Buch Wien 2018« lahko dopolnimo še z vabilom v Van Swietenovo dvorano v Narodni knjižnici na Dunaju (Josefsplatz 1, 1010 Wien), kjer bodo drevi, v torek, 6.11. ob 18:30 pod naslovom »Ivan Cankar in Wien« predvajali novi film scenarista in režiserja Amirja Muratovića »Cankar« (v naših vestičkah smo ustvarjalce filma, tudi z znatnim koroškim deležem, že predstavili). Po pozdravu veleposlanice RS na Dunaju mag. Ksenije Škrilec bo Aleksander Studen-Kirchner usmerjal pogovor z avtorjem filma in odličnim poznavalcem ter prevajalcem Cankarjevega dela dr. Erwinom Köstlerjem.

V torek, 6.11. ob 18:00 bo v Amfiteatru Filozofske fakultete Maribor (Koroška cesta 160)
akademik prof.dr. Peter Štih predaval o temi »Integracija Karantancev in njihovih
slovanskih sosedov v frankovsko-otonsko cesarstvo«. Zgodnjesrednjeveške družbe v
vzhodnoalpskem prostoru po vključitvi tamkajšnjih Slovanov v frankovsko in nato otonsko cesarstvo si ni
mogoče predstavljati v poenostavljeni obliki nacionalnih zgodovinskih narativov, po katerih so vrhnje
družbene sloje predstavljali »Nemci«, »Slovenci« pa naj bi bili obsojeni zgolj na podložništvo. Šlo je
za precej bolj kompleksne družbene spremembe, v katerih so pomembno mesto imele tudi integracija,
akulturacija in akomodacija.

Prav tako drevi, v torek, 6.11. ob 18:00 bodo v Muzeju novejše zgodovine v Celju
ob 100. obletnici slovenskega prevzema oblasti v Celju odprli razstavo in predstavili
strip »Franjo Malgaj – mladenič, ki ga je izbrala zgodovina«. V kulturnem programu
bodo sodelovali dijaki I. gimnazije v Celju.
Po drevišnjem branju v celovškem »Hačku« bosta pesniška sopotnika – Primorec Marko Kravos in Korošec Jani Oswald, jutri zvečer, v sredo, 7.11. ob 19:00 (torej ne že ob 18:00) nastopila v dvorani Slovenskega centra PEN in DSP v Ljubljani (Tomšičeva 12), v četrtek, 8.11. ob 19:00 pa še v slovenskem Tržaškem knjižnem središču (na Trgu Oberdan 7).

Napovedi prireditev za četrtek, 8.11. lahko dopolnemo s tem, da se bo ob 9:00 v Modri predavalnici Pravne fakultete Univerze v Ljubljani (Poljanski nasip 2) pričel še en od jubilejnih simpozijev, in sicer »Slovenski pravniki in začetki slovenske državnosti«. Tematika več referatov v popoldanskem delu (od 14:00 do 16:15) bo posegla tudi v habsburški čas, ko smo živeli v »skupni« državi z današnjimi avstrijskimi sosedi.

Novo je tudi vabilo za četrtek, 8.11., ko bodo ob 18:00 v Avditoriju Narodne galerije Slovenije v nizu „Odstiranja“ s predavanjem mag. Mojce Jenko odprli razstavo „Bili so Goričani. Vélika vojna in umetniška družina Šantel“. V Narodni galeriji namreč hranijo del družinskega arhiva umetniške družine Šantel. Ob digitalizaciji gradiva so naleteli na vojni dnevnik Avguste Šantel st. (1852–1935) za čas od 23. maja do 16. junija 1915, ko se je družina zaradi nenehnih italijanskih napadov odločila, da mesto zapusti. Korespondenca priča o begunski usodi družinskih članov ter Šantle osvetljuje kot narodno zavedne, a multikulturno tolerantne in politično razgledane slovenske domoljube z močno razvitim čutom družinske pripadnosti. – Moja „rodbinska pripadnost“ (tetin pogreb) me bo zadržala od predavanja, a razstavo (odprta bo do 5. decembra) si bomo družinsko vsekakor ogledali, saj je bil Saša Šantel profesor in slikar naše mame. Najti pa bomo morali tudi drug termin za osebno voščilo avtorici razstave mag. Mojci Jenko ob njenem 60. rojstnem dnevu (4.11.); naša klubska članica Mojca je več let živela na Koroškem, kamor nas ob skupnih obiskih vodi na ogled kulturno-zgodovinskih spomenikov. Vse najboljše!

V petek, 9.11. ob 9:00 se bo v Atriju ZRC SAZU v Ljubljani (Novi trg 2) pričel dvodnevni mednarodni simpozij „Ženske in povojne tranzicije: politika“. Delovni jezik bo angleščina. Simpozij pa bo obravnaval tudi položaj žensk v sosednjih Avstriji in Italiji v 20. stoletju. Več v pripetku „Eirene e-vabilo.pdf“.

V petek, 9.11. ob 11:00 bo v sejni sobi INV – Inštituta za narodnostna vprašanja v Ljubljani (Erjavčeva 26, 2. nadstropje) zgodovinar prof. Samo Pahor iz Trsta imel predavanje „Zaščitni zakon, ki je uzakonil rasno diskriminacijo“. Ime predavatelja in naslov predavanja obeta zanimivo, polemično srečanje.

V petek, 9.11. ob 12:00 vabi predsednik RS Borut Pahor h kostnici žrtev 1. svetovne vojne na pokopališču Žale v Ljubljani na osrednjo državno slovesnost ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne.

V petek, 9.11. ob 18:00 bo v Slovenskem knjižnem centru Mohorjeve knjigarne v Celovcu v nizu »Manjšine – okno v svet« o sodobnem položaju Gradiščanskih Hrvatov predaval ddr. Stanko Horvath, predsednik Hrvatskega kulturnega društva na Gradiščanskem (Železno / Eisenstadt). Diskusijo bo vodil Nanti Olip, predsednik Zbora narodnih prestavnikov NSKS. Vstop je prost! Prijave na [email protected] .

V petek, 9.11. ob 18:30 bo v Kosovelovi knjižnici v Komnu dunajski zgodovinar dr. Peter Pirker predaval o žalostni usodi avstrijskega protinacista, britanskega padalca Huberta Mayra in njegovih dveh sodelavcev, ki so jeseni 1944 »izginili« v Gorenji Trebuši. Več o večeru, ki ga bo vodil Ivo Jevnikar iz Trsta ter o nedeljski žalni slovesnosti za padlimi primorskimi padalci je v pripetku »vabili 2018.pdf«.

V soboto, 10.11. ob 14:00 bo v Pavlovi hiši v Potrni pri avstrijski Radgoni (Pavelhaus, Laafeld 30, 8490 Bad Radkersburg) koroška rojakinja Petra Kohlenprath vodila po razstavi »Interferenzen: Episode 19. Loibltal visits Laafeld | Brodi visits Potrna«. – Nato pa bo ob 15:00 dr. Heinrich Pfandl vodil po razstavi »Štajer-Mark«. Prijave za vodenje: [email protected] , tel: +43 (0)699 1159 1014.

V soboto, 10.11. ob 14:30 bo v sejemski dvorani 2 celovškega sejmišča ZKP – Zveza koroških partizanov s svečano akademijo praznovala svojo 70. obletnico. V kulturnem programu bodo nastopili: Tržaški partizanski pevski zbor „Pinko Tomažič“, Primož P. RAM Siter, Marjetka Popovski, Darko Nikolovski, Združeni moški zbori SPZ – Slovenske prosvetne zveze in recitatorji. – V torek, 13.11. ob 18:30 bo v celovškem knjižnem središču „Haček“ urednik Andrej Mohar predstavil tudi dvojezični vodič „Otoki spomina – Gedenkinseln“, vodnik k spomenikom in spominskim obeležjem protinacističnega boja na južnem Koroškem. – Sam sem o ZKP pisal večkrat, omenim pa le tri pregledne objave: Organizacija koroških partizanov v prvem desetletju po vojni (Vestnik koroških partizanov 20, 1986, št. 1-2, str. 49-65), Zveza koroških partizanov ter njena vloga v društvenem življenju in v političnem organiziranju koroških Slovencev (Razprave in gradivo 1986, št. 19, str. 173-190), Zveza koroških partizanov (Enciklopedija Slovenije, Ljubljana 2001, zv. 15 : Wi-Ž, str. 256).

V soboto, 10.11. ob 17:20 bodo na programu TV Slovenije 1 v drugi sezoni dokumentarne serije »Slovenska narečja« predstavili koroško narečno skupino. Ponovitev oddaje bo v nedeljo, 11.11. ob 8:30 na TVS 2. – V nadaljevanju serije bodo sledile naslednje oddaje: v soboto, 17.11. ob 17:20 na TVS 1 »Slovenska narečja v Italiji« (ponovitev 18.11. na TVS 2 ob 7:55), v soboto, 24.11. ob 17:20 na TVS 1 »Slovenska narečja na Madžarskem« (ponovitev 25.11. na TVS 2 ob 9:50) ter še v soboto, 1.12. ob 17:20 na TVS 1 »Slovenska narečja v Avstriji« (ponovitev 2.12. na TVS 2 ob 8:35). – Slovenski jezik uvrščamo med najmanjše slovanske jezike. A čeprav ga za sporazumevanje uporablja le okoli 2 milijona ljudi, je glede na število narečij nedvomno najbolj razčlenjen. Scenaristka, voditeljica in urednica serije je Neva Novljan.

V soboto, 10.11. ob 19:30 bo v farnem domu v Selah gostovalo Gledališče Koper s predstavo „Zadnje lune“ Furia Bordona.

V soboto, 10.11. ob 19:30 vabijo v Casineum v Vrbi/Velden na maturantski ples Dvojezične trgovske akademije v Celovcu (obiskujejo jo tudi dijaki iz Slovenije), letos pod geslom: “Suits on! Ready for business“; za ples igrajo: ansambel Smeh, DJ Patrick Diamant.

V nedeljo, 11.11. ob 11:00 bo v kraškem Doberdobu uradno protokolarno polaganje vencev RS k spomeniku “Slovenskim vojakom na soškem bojišču v spomin”. Slovesnosti se bo udeležil minister RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik.

V nedeljo 11.11. ob 11:11 nas prijatelji iz SPD „Zarja“ iz Železne Kaple vabijo v tamkajšnjo farno dvorano na premiero (oz. edino predvideno predstavo) svojega kabareja z naslovom „Ќaḱ cajt mine“ v kapelškem narečju. Nastopajo: LI, CI, PI…

Do nedelje, 11.11. je v Galerie Vorspann | Galerija Vprega na Glavnem trgu 8-9 v Železni Kapli (9135 Bad Eisenkappel) podaljšan čas za ogled razstave slovenskega slikarja in emeritiranega profesorja ljubljanske Univerze Gustava Gnamuša »Recent Works«. Informacije na [email protected] .

Ponovimo, da bo v nedeljo, 11.11. ob 16:30 ob zaključku knjižnega sejma »Buch Wien 2018« na odru »der Standard« iz svojih del bral koroški slovenski pisatelj Florjan Lipuš, član SAZU, Prešernov nagrajenec in nedavni odlikovanec z Veliko avstrijsko državno nagrado 2018.

V nedeljo, 11.11. ob 18:00 bosta v Marijini dvorani v Podnanosu Prešernov »Krst pri Savici« ponovno slovenskemu občinstvu predstavila recitator Janko Krištof, dekan v Bilčovsu, ter pianist Tonč Feinig.

Od nedelje, 11.11. do četrtka, 15.11. vabi Slovensko društvo upokojencev Pliberk na rekreacijo v prekmurskih Termah Lendava.

Še do torka, 13.11. bo v centru za sodobno fotografijo – v Galeriji Photon v ljubljanski Šiški (Trg Prekomorskih brigad 1) med ponedeljkom in petkom od 12:00 do 18:00 odprta razstava »Romantology« avstrijskih gostov Christiane Peschek in Markusa Guschelbauerja, ki se ukvarjata z analizo in definicijo romantične upodobitve krajine. Estetske komponente krajine so odmerjene, lepota krajinske upodobitve pa se reflektira v sodobnem kontekstu učinkovanja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine