9.1 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Strah in pogum Karla Erjavca

Pred časom sem, ob prebiranju komentarjev k prispevku v spletnem časopisu, zasledil pripombo, da je Karl Erjavec »teflonski«, spet drugi ga je imenoval »lisjak«. Prvi je verjetno namigoval na trpežnost njegovega mandata kot predsednika stranke DeSUS, drugi pa na njegov karakter. Sam bi mu prej kot ti dve lastnosti, pripisal lastnost »jegulje« sploh, če pomislimo, koliko političnih strank je zamenjal, predno je pristal kot predsednik stranke DeSUS.

Kot predsednik stranke se je vedno znašel v poziciji, da je lahko sodeloval v vladi kot jeziček na politični tehtnici in tako vijugal kot »jegulja« med ministrstvi in zunaj njih.

Tisti, ki vsaj malo spremljate politično dogajanje pri nas, se boste spomnili »afere Patria«. Ta afera je bila sicer nastavljena stranki SDS in njenemu predsedniku tako, da je posledično leta 2008. stranka izgubila relativno večino na takratnih volitvah. Namen producentov afere »Patria« je bil dosežen. Politično krmilo je takrat prevzela stranka SD (Socialni demokrati) s predsednikom stranke Borutom Pahorjem. Karl Erjavec pa se je s stranko DeSUS vključil v vlado in postal minister. Prvo prgišče »peska v oči« javnosti smo dobili, ko je Pahor odslovili Erjavca z ministrskega položaja.

Afera »Patria« pa se takrat ni končala, ampak se je rolala naprej in Erjavec je bil celo v preiskavah represivnih organov, na sodišču pa oproščen obtožbe malomarnega dela na ministrstvu. S tem je bila zanj afera »Patria« končana.

Pa poglejmo še enkrat to afero. Preiskava proti ministru Erjavcu je bila sicer drugo prgišče »peska v oči« javnosti, v ozadju pa mu je še vedno »visel damoklejev meč«, saj je pogodbo s Patrio za nakup osemkolesnikov podpisal prav Karl Erjavec, kot obrambni minister vlade, ki jo je vodil Janez Janša. Erjavec se je tega še kako zavedal in sledil nepisanim navodilom.

Pri prevzemu druge vlade s strani Janeza Janše, prav na predlog in s podporo Karla Erjavca, je spet postal minister. Ob poročilu KPK, pod vodstvom g. Klemenčiča, je Erjavec kot senca sledil Gregorju Virantu in s tem omogočil padec vlade, ki jo je Janezu Janši sam predlagal.

Od padca vlade, ki jo drugič vodil Janez Janša, se je Karl Erjavec presedal iz vlade v vlado, iz ministrskega stolčka na ministrski stolček, dokler ga volivci niso izločili kot možnega poslanca. Po odstopu Marjana Šarca z mesta predsednika vlade,  je stranka DeSUS, na volilnem kongresu, Karla Erjavca zamenjala s protikandidatko dr. Aleksandro Pivec.

Erjavec pa ne bi bil Erjavec, če ne bi že v kandidacijskem času navrgel madež na protikandidatko, da je v prejšnji službi prejela denar na sumljiv način. V Sloveniji pa tako ali tako velja, da kjer je dim je tudi ogenj. Organi stranke DeSUS so Karla Erjavca kljub temu zamenjali s Pivčevo.

Erjavec se je vehementno poslovil od politike, si kupil »porscheja«, vilo na jadranski obali je kupil že prej, pa tudi »pralni stroj« v Ljubljani mu verjetno ni padel z neba. Zanimivo je, da KPK (Komisija proti korupciji) ni nikoli preiskovala, od kod Erjavcu toliko denarja, saj ni živel kot vaški revež, ampak funkcijam primerno. Kaj pa, če prišepetovalci vedo več kot KPK in Erjavca držijo »v šahu«.

Na dr. Aleksandri Pivec je ostal madež, ki ga je navrgel Erjavec, iz ozadja pa so se, z obilno pomočjo MSM medijev, RTV in POP TV obtožbe proti Pivčevi, nakladale ena na drugo, dokler ni odstopila kot predsednica stranke in obenem izstopila tudi iz stranke. Edina njena krivda je bila, da je svoje funkcije jemala resno in jih tudi dobro in učinkovito opravljala.

Pa se je spet sestal volilni kongres DeSUS-a, sicer le dopisno, ampak dovolj, da so ponovno izbrali novega starega predsednika »teflonskega lisjaka« Karla Erjavca, ki je funkcijo predsednika prevzel z odprtimi rokami. Pozabil pa je, kaj je izjavil, ko se je poslovil iz politike. Očitno mu karakter ni dal miru in seveda prišepetovalci, ki so od njega pričakovali veliko pomoč pri rušenju vlade, ki jo vodi Janez Janša.

Kaj se je zgodilo s stranko, da je tako hitro zamenjala mnenje o kakovosti in sposobnostih Karla Erjavca?

Da starejši težko spremenijo svoje mnenje je znano, kaj šele svetovno nazorsko prepričanje. Od tod tudi pregovor: »Volk dlako menja, nravi nikoli.« Pa je res tako, kot pravi naš pregovor? Je, vendar ne iz razloga, da človek ne bi spoznal svojih zmot v mišljenju, ampak vztraja bolj iz strahu: »Ja, kaj bodo pa drugi rekli?« Seveda, saj vsakogar, ki spozna svoje zmote in spremeni mišljenje, okolica okarakterizira za »ovco« ali slabiča.

Vsak se rodi s »praznim pomnilnikom«. Vanj se potem nalagajo znanja in spoznanja in v življenskem obdobju ima vsak možnost in pravico naučiti se kaj. V primeru spoznanja, da je imel pomanjkljivo ali napačno znanje ali svetovno nazorsko prepričanje, ima možnost in pravico takšno znanje spremeniti, zato pa imamo šole. Psihologi so z raziskavami dokazali, da se po 35. letu ljudje težje učimo, po 75. letu je pa učenje novosti samo še »čudež«, ki je dosegljiv samo izbranim. Torej se je s stranko DeSUS, oziroma njenimi organi, moral zgoditi nek »čudež«.

Ta »čudež« pa odseva od Erjavčevih prišepetovalcev in strančic, ki same sebe smatrajo kot »leve« stranke. Ob tem je videti, da nihče v teh strančicah nima pojma, čemu so proti vladam, ki jih vodi Janez Janša. Nekateri temu rečejo »oprane možgane«, v resnici pa imajo »okužene možgane«.

Kdo v ozadju vleče niti proti sedanji vladi, se je videlo, ko je POP TV, na ploščadi pred Parlamentom snemal intervju. Intervjuvanec bi moral javno povedati, čemu sovraži Janeza Janšo? S svojimi omrežji pa skrbi za maščevalno politiko, ki škoduje predvsem državi Sloveniji in njenim državljanom.

Rajko Modic

Zadnje novice

Sorodne vsebine