7.8 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Stanje duha v Sloveniji: Zgroženost je ob javni grožnji s smrtjo dr. Strehovcu eksplodirala kakor vulkan!

„Slovenski katoliški zdravniki smo zaskrbljeni zaradi stanja duha v naši državi. Zgroženi smo nad obtožbami, ki so se zgrnile nad p. dr. Tadeja Strehovca …“.

Zgroženost je ob javni grožnji s smrtjo dr. Strehovcu eksplodirala kakor vulkan!

Okrožni državni tožilec Marko Godec je prevzel pregon dr. Strehovca na predlog petnajstih tožiteljev, ki so bili leta 2016 med podpisniki pobude za prepoved molitve pred ljubljansko porodnišnico. Generalnega tajnika Slovenske škofovske konference dr. Tadeja Strehovca tožijo: Mateja Capek, Eva Gračanin, Andreja Hočevar, Anja Koletnik, Tina Mahkota, Marjeta Mencin Čeplak, Jasna Mažgon, Petra Peterka, Heidi Pungartnik, Tanja Rener, Katja Sešek, Ana Marija Sobočan, Tina Vlaj, Mojca Kovač Šebart in Mitja Blažič.

Dr. Tadej Strehovec se je takoj odzval na pobudo za prepoved molitve pred ljubljansko porodnišnico in objavil seznam članov abortivnega lobija, ki nasprotujejo polni pravici nošenčkov do nadaljnjega življenja. Dejstvo je namreč jasno: nošenčka, punčko ali fantka, ki ga danes postrgajo iz maternice ali mu s kleščami strejo glavo, čez sedem let ne bomo mogli pospremiti v 1. razred!

Na FB se je vnela razprava okoli izjave članice omenjenega lobija ge. Barbare Rajgljeve, da se počuti zaradi razkritja njenega imena slabo. Dobro, sem jo nagovoril, če čutite objavo imen abortivnega lobija kot zaušnico, pa udarite še vi s seznamom tistih, ki so „pro life“, za življenje! Predlagal sem ji, naj na prvo mesto zapiše kar moje ime! Ni mi odgovorila!

Treba bo najti dlako v jajcu, da se dr. Tadeja Strehovca, profesorja moralne teologije in bioetike obsodi. To pa naj bi bile narejene solze! Poglejte, kaj sem jaz doživel: S. Ć. mi je zagrozil: „ a si uredu. Pazi se ti stricov iz ozadja, da ti ne bodo hemoroide razdrmal“(dobeseden prepis). Potem je še vohljal za mano in moj naslov objavil na FB. Sovražen govor? Že, ampak raje ga toleriram, kot da nam spet uvedejo verbalni delikt! (Je pa to očitna grožnja s psihopatološkim in perverznim pridihom. Za na policijo! Besedilo z ikonicami je na FB, Aleš Primc, deljena objava Jožeta Tanka, 18. sept. 2018).

Mi, ki smo molili pred porodnišnico, nismo prišli sodit, ampak pomagat. Pri nas mnogi ginekologi prehitro podpišejo umetno prekinitev nosečnosti, čeprav bi nesrečne matere lahko napotili po drugo mnenje nevladnim „pro life“ društvom. V Nemčiji mora nosečnica na tri razgovore, da dobi podpis.

Tudi če prepoved umetne prekinitve nošenčkovega življenja zakonsko ni prepovedana, odločitev za takšno dejanje ne more obiti naše vesti! „Splav je nedvomno družbeno zlo!“, je že pred 20 leti zapisala na tematski strani ženske v demokraciji v SP Dnevnika ginekologinja dr. Mateja Kožuh-Novak. Če moraš čez deročo in umazano reko na drugi breg, preden skočiš v vodo, poglej, če je na dosegu kakšna brv!

V abortivnem lobiju ne mislijo tako. Marjeta Mencin je v TV oddaji Tarča v polnosti zagovarjala umetno prekinitev nosečnosti, češ da je to zgolj politična odločitev. Je sicer priznala po spočetju življenje, ne pa tudi priznanega statusa človeka! Nastopila je arbitrarno. Miselnost, da človeško nedotakljivost in dostojanstvo lahko določa taka ali drugačna politika, je nadvse nevarna. Potem je lahko v vsakem trenutku v smrtni nevarnosti ali že kar v breznu vsakdo izmed nas.

V Ustavi je zagotovljena pravica do načrtovanja družine in pravica do nedotakljivosti življenja. Ko načrtujemo število ljudi v neki skupnosti, pa izberemo vse kaj drugega kot odvzem življenja. (Vendar vsi ne razmišljajo tako! Abortivni lobi izhaja iz sfere FDV, ki je zgolj preimenovana FSPN, slednjo pa je ustanovil Marksistični center pri Centralnem komiteju Zveze komunistov Slovenije. Že v statutu ZKS je pisalo (piše!), da za dosego partijskih ciljev lahko izberemo katerokoli sredstvo! Stalin: „Če ni človeka, ni problema!“ In človeka se po potrebi zreducira na celice, kosti ali pepel! Še ena „poslastica“: FDV je pooblaščenka FB, Twitterja in YOUTUBA za cenzuriranje slovenskih sporočil na omenjenem trojčku /vir: Facebook, Tomaž Štih, 23.11.2018, dokument/. Sapienti sat!)

Nosečim ženskam, ki so v stiski, je treba dati več podpore in upanja. Lep odziv bi bil, če bi nosečnicam izplačali devet nosečniških dodatkov – spodbud. In podpreti civilno družbo, ki se bori za življenje! Navsezadnje: saj novorojenčka ne prinese štorklja, ampak sta nosečnica in nošenček v najtesnejšem odnosu že devet mesecev pred rojstvom. In ravno v tem občutljivem obdobju potrebuje nosečnica vsestransko podporo, da se ji ne zašibijo kolena in ne obupa nad svojim materinstvom in prihodnostjo nošenčka.

Pred leti sem pomagal pri zaključku šolanja mladi mamici. Ko je uspešno maturirala in se je otročiček že postavljal pokonci v stajci, sem ji namignil, da me daje radovednost. „Vem“, je dejala, „kaj me želite vprašati: ali sem pomislila kdaj na splav?“ „O, ja, cele noči sem prebedela v takšnem razmišljanju!“ „Pa zdaj?“, sem bil kar nekako neroden. Iz njenih toplih oči so ji privrele solze sreče.

Še enkrat: če nočete otroka, ga ne spočnite. Ko pa je življenje steklo, ne posezimo po meču! (Včasih je v gostilnah pisalo: „Ne pljuvaj po tleh!“ Danes nihče sploh ne pomisli, da bi to počel. Tudi s t.i. splavom bo v bližnji prihodnosti tako!)

Peter Zidar, fizik in antropolog, Logatec

Zadnje novice

Sorodne vsebine